M/V van de dag

Sadiq Khan, burgervader van Londen rekent op verlengingen

Gunnen de inwoners van Londen Labour-politicus Sadiq Khan een tweede mandaat als burgemeester? ©REUTERS

Een spectaculair rapport kan hij niet voorleggen na vijf jaar burgemeesterschap. En zijn Labour-partij heeft niet bepaald de wind in de zeilen in het Verenigd Koninkrijk. Toch lijkt Sadiq Khan op weg naar een nieuw mandaat als burgervader van de Londenaars.

Elke stem telt. Die zin moet donderdag voortdurend door het hoofd van Sadiq Khan gespookt hebben. De Londense burgemeester liet geen kans onbenut om de ruim zes miljoen geregistreerde kiezers in zijn stad op de dag van de lokale verkiezingen aan te vuren naar het stemhokje te trekken. Niet alleen doorkruiste de 50-jarige sociaaldemocraat letterlijk de Britse hoofdstad om stadsgenoten te enthousiasmeren, ook via sociale media bombardeerde hij volgers met oproepen Labour aan de macht te houden.

Het geeft aan hoezeer de zoon van Pakistaanse migranten erop gebrand is een vervolg te breien aan zijn mandaat. Voor de geboren en getogen Londenaar - Khan groeide op in een sociale woning in het zuidelijke district Tooting - is het burgemeesterschap in de metropool het summum in de Britse politiek. 'In mijn ogen is het de mooiste job die er is', zei hij deze week bij de Britse openbare omroep BBC. Hij zou er zelfs het premierschap voor laten schieten.

Posterboy

Vijf jaar geleden mocht de zoon van een buschauffeur en een naaister een eerste keer proeven van de baan. Na een tumultueuze campagne gaf hij de rijke tory Zac Goldsmith het nakijken. Media smulden van het verhaal: een moslim van bescheiden komaf die het haalde van een man die bij uitstek de blanke elite vertegenwoordigde die al zolang 's lands politiek domineert.

Al snel kreeg Khan het etiket posterboy opgeplakt. Tot zijn ergernis. 'Ik besef dat velen me als een posterboy voor een cultuuroorlog zien vanwege mijn identiteit, mijn religie, mijn etniciteit en vanwege de dingen waarvoor ik sta. Maar ik ben niet geĆÆnteresseerd in cultuur- of andere oorlogen. Naar die job dong ik niet.'

In mijn ogen is het Londense burgemeesterschap de mooiste job die er is.
Sadiq Khan
Londense burgemeester

Liever wordt hij afgerekend op zijn daden. Het rapport van de voorbije vijf jaar oogt volgens analisten niet spectaculair. Zo is het aantal slachtoffers van mesaanvallen en moorden fors gestegen. Van de 120.000 nieuwe woningen die hij in 2016 beloofde, zijn slechts iets meer dan 48.000 gebouwd. Een druppel op een hete plaat in een megapool waar meer dan 30 procent van de kinderen onder de armoededrempel leeft, voornamelijk wegens onbetaalbare huurprijzen.

Khan verdient volgens analisten wel een pluim voor zijn milieubeleid. Op zijn aandringen voerde Londen een ultralage-emissiezone in, waardoor het aantal wagens in de stad afnam en de luchtkwaliteit verbeterde.

Brexit

Te zijner verdediging kan Khan aanvoeren dat hij burgemeester werd in de uitdagendste periode in Londen in meer dan een halve eeuw. Hij was amper verkozen of de Britten - maar niet de Londenaars - kozen voor een vertrek uit de Europese Unie. Met alle gevolgen van dien voor de City.

Tijdens Khans mandaat is Londen ook getroffen door aanslagen. En dan volgde de coronapandemie. Die kostte aan ruim 19.000 inwoners het leven. Meer dan 300.000 anderen verloren hun job omdat de Londense economie crashte.

Ik zou niet weten waarom ik niet zou doorgaan als burgemeester zolang de Londenaars me willen.
Sadiq Khan
Burgemeester Londen

Toch leek Khan donderdag op weg naar een tweede mandaat. De doorgaans jongere, etnisch diversere en pro-Europesere bevolking van de metropool draagt Labour al jaren een warmer hart toe dan de Conservatieven, die nationaal sterker staan.

De tendens opent perspectieven voor Khan. Nog voor hij zekerheid had over een tweede mandaat, droomde hij al van 2024. 'Ik zou niet weten waarom ik niet zou doorgaan als burgemeester zolang de Londenaars me willen', klonk het deze week.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud