Nergens zonder weg in Antwerpen

Nergens zonder weg in Antwerpen. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

ANTWERPEN. Joseph en Etienne Montgolfier zijn er niet meer, maar in Frankrijk blijft hun naam in wat hen groot maakte: de montgolfière. Bij ons heette, voor zover we weten, niemand André Heteluchtballon. Maar zie ze zweven als de zomeravond het toelaat en de wind goed staat. Boven de autosnelweg in Melle hing die van Porsche Carrera en een avond later boven Antwerpen die van Ford.

Nietsvermoedend dat beneden dat virus tekeerging in huizen, wijken, cafés en overal waar al die mensen samenkomen. Nu, later, kun je in die ballon nog wel een beeld zien van iets dat boven de stad cirkelde. Maar wel rustig, vredig en wie er ooit in zat, weet hoe stil het kan zijn. Het laatste wat je hoort, zijn die blaffende honden.

Hij dreef af. Niet naar het noorden en naar de Luchtbal, maar eerder naar het oosten. Een streep trekkend over de stad met dat Schoon Verdiep, de kathedraal, het Centraal Station, al die beesten in de Zoo en zo maar door. Nog voor de avondklok naar waar de wind hem heen waaide. Any Way The Wind Blows, zou je kunnen schrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie