Advertentie

Nergens zonder weg in Attenrode

©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

ATTENRODE. Het is een huis van rode baksteen, maar dat ziet geen mens nu. Het heeft vijf ramen en een deur, maar alle rooms with a view kijken uit op deze muur van houten kratten. Dat is niet erg, het is tijdelijk. Perentijd in het Hageland.

Op de kleine betonnen wegjes, die als aders door het landschap lopen, is het wat opletten. Plots kan van tussen rijen laagstamfruitbomen een minitractor schieten, om aan de andere kant tussen gelijkaardige rijen weer te verdwijnen. Achter de tractor hangen karretjes met kratten. Als wagonnetjes aan een fruitlocomotief. Er is geen tijd te verliezen, want de oogst is nu: vol sap hangt het fruit te blinken. Valt het, dan zijn ze al die tijd voor niets gegroeid. Van hier gaat het naar de wereld, in vele vormen: fruit, sap, confituur, likeur. En dan, als alles geplukt is, krijgt de boer zelf weer uitzicht op de wereld.

We waren al eens in Attenrode en verbaasden ons toen over een bord dat waarschuwde voor katten. Kattenrode, schreven we. Een variatie is mogelijk: soms is Attenrode Krattenrode.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie