Nergens zonder weg in Beverst

Nergens zonder weg in Beverst.

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

BEVERST. De dartsclub, die het opnam tegen de Kivelaboys, de Veurleste of In De Geburen, lijkt niet meer actief. Je vindt ze alvast niet meer in de uitslagen. Maar In de Kongo, een café met altijd gesloten glasgordijnen, is nog open. Van woensdag tot zondag vanaf 15 uur. Een pintje van Cristal - we zijn in Limburg - kost volgens de prijskaart 1,50 euro. Net als een sweppes. Men schrijft het zoals men het uitspreekt. Een 'servila' kost 2 euro.

Vandaag zestig jaar geleden werd Congo onafhankelijk en tien jaar geleden werd dat herdacht. De militaire stoet, die het door Chinezen pas aangelegde asfalt kapotreed, werd afgesloten door de vuilniswagens van Kinshasa. Na afloop mocht iedereen zijn blauwe plastic stoel mee naar huis nemen. Daar werd voor gevochten.

We zijn tien jaar verder. Congo heeft een andere president, wij een andere koning en de voorbije weken leerden we veel over de geschiedenis. Maar In de Kongo blijft bestaan. In Limburg. Zeg trouwens nooit 'de' Limburg. Zo'n lidwoord voor de plaatsnaam vinden ze vernederend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie