Nergens zonder weg in Borgerhout

Nergens zonder weg in Borgerhout. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

BORGERHOUT. Ter plaatse ligt de nadruk op het laatste, op de lei, al klinkt het meestal als laa. We zijn in de Plantin en Moretuslei. Wie Morétus zegt, verraadt zichzelf: West-of Oost-Vlaming, Brabander, Limburger. Niet van hier. Toch stroomt de wereld er toe. Van veel verder dan de parking en de provincies. In Borgerhout zie je de wereld van overal.

Wat je wel eens vergeet met straten die al zolang filetrekkers zijn, is dat die namen ooit mensen waren. Plantin en Moretus. Zo zijn we in de zestiende en vroege zeventiende eeuw en dat de twee het toen al druk hadden, zou de woordspeling te veel zijn. De eeuwigheid kregen ze door hun werk, hun geschiedenis en hun lei. Ook al zo’n woord dat doet denken aan wat ooit geschreven werd.

Jan Moretus’ beeld, naar een portret door Rubens, is bevroren en zonder beweging. Maar dit is 2020 en elektrisch steppend raast een man voorbij. Adidas, anorak, laptop in de rugzak. Ook hij druk en stilstaan bij de Middeleeuwen is er niet bij. Dan doen we dat hier maar. Dag Jan. Dag Jan met uw eigen laa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie