Advertentie

Nergens zonder weg in Brussel

Nergens zonder weg in Brussel. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

BRUSSEL. Op de site van Quick staat de uitleg. Een Belicatesse, dat is ‘een hartige wafelbun met bbq-mayosaus en lichtzoete gekonfijte groene appels, 100 procent Belgisch rundvlees, een plakje cheddar, twee stukjes spek en een slamix'. Een kenner verzekerde ons dat de Belicatesse níét naar Brusselse of Luikse wafel smaakt. Maar je gaat het toch denken als je dit ziet.

Het zou wel een vreemde combinatie zijn, maar telkens als we deze affiche passeren, twijfelen we. Dat toont hoe het brein gewoontes omzet in smaken. Dat komt ook door die ondertitel. Erfgoed smaakt goed. Wat mogen we dan verwachten?

We weten niet goed wat ervan te denken. Moeten we de bedenker van de ‘hartige wafelbun’ loven? En wat te denken van de naam? We vragen ons af hoe ver identiteit gaat. Zo ver dat we van een hamburger, weliswaar gemaakt in een van oorsprong Belgische keten, zo’n Belgisch exemplaar moeten maken? Bestaat er trouwens Belgische cheddar?

Zoveel vragen en zo weinig antwoorden. Bijgevolg zit er maar één ding op. Waar is die dichtstbijzijnde Quick?

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie