Nergens zonder weg in Charleroi

©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

CHARLEROI. Voor de job kom je al eens ergens, en zo daalden we de Rue de Finlande in Charleroi af om naar de oude terril Bayemont Saint-Charles te rijden. Daar leidde een zacht pad naar boven, niet te steil, het ging. En wij gingen. Klimmend zagen we waar we vandaan kwamen, die rechte lijn tussen die huisjes is de Rue de Finlande. Officieel Marchienne-au-Pont, niet de kleurrijkste buurt, maar vol geschiedenis. Hoe de straat tot Finland leidde, is niet zomaar te achterhalen.

Aan de andere kant loopt de Samber en zie je de geraamtes van de oude industrieën. Ze zijn contrastrijk gefotografeerd en glansrijk bezongen. De voetbalclub heeft dezelfde zwart-witte kleuren als Juventus in Italië, niet toevallig de Oude Dame, en connectie met Italië is er genoeg door het mijnverleden. Alleen in landstitels is het verschil nog groot. Het staat 36-0.

Maar kijk goed. ‘Les Zèbres virent en tête’, schreef Le Soir al op 22 augustus. Nu is het oktober en daar staan ze nog. Waarom zou het niet eens lukken? Dit jaar is er gek genoeg voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie