Nergens zonder weg in Dilbeek

Nergens zonder weg in Dilbeek. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

DILBEEK. Aan de overkant van de straat vind je Priority Software, ristorante Fontana di Trevi en - naast frituur Rosalie - loungebar Noble, maar dit is Dilbeek en al in de diepste herinnering is dit de gemeente ‘waar Vlamingen thuis zijn’. Dat hoeft niets in de weg te staan. Ook waar Vlamingen thuis zijn, mag iedereen welkom zijn. Dit bericht aan de school verandert daar niets aan.

Taal, zo leerde Angela Merkel deze week, is de voorloper van het handelen. ‘Eens de taal de verkeerde kant is opgegaan, gaat ook het handelen zeer snel de verkeerde kant op’, zei ze. Ze had het niet over Duits, Turks, Frans, Arabisch, Nederlands of Zweeds, wel over wat de taal zegt. Over hoe de taal gebruikt wordt, gesproken en getikt, over hoe woorden kunnen leiden tot moorden.

Misschien ligt de waarheid op de grond. Het is geen rode loper, maar een groene, van SOS Kinderdorpen: ‘Kus & knuffel’, lees je. Natuurlijk gaat dat, ‘in deze tijden’, over het eigen kind. En dan mag dit stukje melig eindigen, maar het klopt. Daar kan toch geen taal tegenop?

Lees verder

Advertentie
Advertentie