Nergens zonder weg in Ertvelde

Nergens zonder weg in Ertvelde. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

Het regende die avond. In de wijk waar we wandelden, spaarden bomen droge plekken uit op de straat. Daaronder schuilden we, en zo zagen we die haag. Het was zeker niet de enige in de wijk die Tervenen heet, maar wel de opvallendste. Omdat ze niet wordt gebruikt ter afbakening van een territorium of als verdediging. Nee, ze staat er gewoon, geschoren voor de schoonheid.

De hoogste haag ter wereld is een beukenhaag die in de herfst van 1745 in Schotland werd geplant. Ze heet Meikleour Beech Hedge, is 530 meter lang en 30 meter hoog. De arbeiders die haar plantten, zouden nadien gevochten hebben in de jakobitische opstand en daarin gesneuveld zijn. Om hen te herdenken mocht de haag blijven groeien. Slechts één keer om de tien jaar wordt ze gesnoeid. Bij de laatste beurt in 2019 was het zelfs twintig jaar geleden.

Het is een mooi idee. Je kan een eik planten, een berk of een treurwilg. Of je kan een haag zetten om te denken aan wie wegviel. Deze haag in deze wijk lijkt zelfs op een monument. Ze is er geknipt voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie