Nergens zonder weg in Essene

Nergens zonder weg in Essene. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

ESSENE. ‘This is not America’, zong Bowie, al lijkt het er soms een beetje op en past zijn ‘shalalalala' ritmisch best bij Essene. Die dorpsnaam ken je niet, maar dagelijks rijden duizenden mensen door dit deeltje van Affligem, langs de E40. Hartje voor de locatievoorzieningen.

Het was zondagmiddag, de Rode Duivels hadden de avond voordien gewonnen en Romelu Lukaku was de held. Zelfs de Amerikaans ogende tank werd kinderlijk frivool en fragiel met twee wuivende driekleurtjes. Residu van de uitbarstingen van vreugde zaterdagavond.

Hoorde u dat ook? De golven van geluk, al dan niet synchroon en soms in stereo door buren aan beide zijden van de muren, taferelen op terrassen, de Belgische blijdschap. Er liepen en riepen mensen in de straten van de stad en wat we vroeger op tv vanuit Napels, Madrid of Marseille zagen komen, is bij ons nu gewoon: toerende wagens, meisjes in vlaggen, feest in fonteinen.

In goede tijden lijken we steeds meer op elkaar en zo kun je je op de E40 in de States wanen. Zou perfect klinken: Essene, Missouri.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie