Nergens zonder weg in Houthem

Nergens zonder weg in Houthem. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

HOUTHEM. God is overal, maar de nadar is dat ook. Er moet echt niet meer getwijfeld worden. De nadar is het voorwerp van het jaar. Onmisbare uitvinding die al jaren publiek weg moest houden van de koers, verworden tot overal inzetbaar hulpmiddel om mensen op afstand te houden, grenzen te dichten, menigtes uit elkaar te houden, corridors in te richten, doorgangen te versperren, kortom: het leven met corona te organiseren.

Genoemd naar fotograaf en ballonvaarder Nadar, kortere naam voor Gaspard-Felix Tournachon, maakte hij al snel carrière als markering voor afgezet gebied. Ideale hoogte, want we kennen allemaal die houding: voetje op de dwarse balk, knietje erdoor en boven op de ellebogen leunen. Pintje in de hand: ‘Jamaar ja.’

Dat zal hier niet gebeuren. We zijn in Houthem, vlak over de taalgrens. ‘Entrée interdite’ printte de pastoor, maar dat is een overbodige boodschap. Ondanks de ruimte ernaast die de weg naar het tabernakel openlegt. Dat durft niemand aan. De nadar is een ijzeren afspraak.

Et d’ailleurs, Dieu voit tout.

Lees verder

Advertentie
Advertentie