Nergens zonder weg in Knokke

Nergens zonder weg in Knokke.

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

KNOKKE. De flaneur houdt Google Maps niet altijd in de gaten en heeft de Autogids niet op zak. Zo kan Linden op een dag Kessel-lo worden en een Honda een Polo zijn. Dubbele fouten: in het tennis worden ze afgestraft, maar altijd is er een nieuwe opslag, een nieuwe dag. We nemen die.

Dit is zeker Knokke. Waar polo’s gedragen worden en golf gespeeld wordt. Hier heeft de wandelaar geen kaart nodig, twee ogen volstaan, best goede, al was het maar om niet door de zacht zoevende golfkarretjes in het Zoute overreden te worden. Maar de zekerheid zit in zoveel details. Het kerkje, de plaveitjes en waar zie je nog fietsrekken die niet van Het Laatste Nieuws zijn? Morgen vliegen Sabato’s over Knokke er de deur uit.

Natuurlijk is de kustgemeente meer dan een verzameling clichés. Er groeit een kunstwerk bij een school, er is een Documentatiecentrum Wereldoorlog II van België en violist Eugène Ysaÿe kreeg zijn eigen laan. Daar rijden wel opvallend veel auto’s met gepersonaliseerde nummerplaten. Si Belle, God-138 en Goodbye. Zelf gezien.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie