Advertentie

Nergens zonder weg in Leuven

Nergens zonder weg in Leuven. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

LEUVEN. Hij heeft een monument, een straat en natuurlijk ook een laatste rustplaats. En als zondag voor de wereldtitel wielrijden wordt gespurt, is hij dichtbij. Alleen zal niemand aan Léon Schreurs denken. Zelfs in Leuven weet bijna niemand hem liggen en het WK-dorp verspert nu de toegang tot de Stadsbegraafplaats.

Léon Schreurs rust er in een crypte. Je moet zoeken, je moet je bukken en je moet een trap naar beneden. Dan kom je in een stilte die je gewijd mag noemen. Links liggen de burgers, rechts de militairen. Of omgekeerd, als je de tegenovergestelde trap neemt. Léon ligt hier al lang. De man die 26 werd, als last man standing Leuven verdedigde en dat aan de Tiensepoort met zijn dood bekocht.

107 jaar later zal zondag een nationaal volkslied weerklinken. Het mag van alle landen zijn, maar zeker hier liefst dat van ons. Voor Wout, voor Jasper, het mag ook voor Tiesj, Remco, Victor, Dylan, Yves of Tim. Want in al die gevallen klinkt het ook voor de gevallen Léon. Hij zal het niet horen, maar is vlakbij. Hij heeft nummer 47.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie