Nergens zonder weg in Lummen

©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

LUMMEN. Wat de toekomst - behalve de dood - brengt, weet geen mens. Dieren weten het al zeker niet. Toch is het best wrang om ze zo met de snoet op de feiten te drukken. Deze avond loopt geen beest in deze wei, maar je voelt het aan alles: als het gras hoog genoeg staat, grazen er koeien met een blik in de glazen bol. Ooit eindigen ze in een gelijkaardige container. Ontdaan van leven en van vel.

Kun je maar beter voorbereid zijn op wat komen gaat? Is afscheid kunnen nemen beter dan verrast worden? Wat moet je dan zeggen als er niets meer te zeggen valt? Als alles duidelijk is en er niet moet getwijfeld worden aan de zekerheden. Wat blijft dan nog over?

Koeien loeien zo’n levensvragen niet uit. Gedwee grazen ze zich vol, zich onbewust van het bord waarop ze later met een sausje terechtkomen en hoe dat zal gebeuren nadat ze eerst langs de vleesgroothandel gepasseerd zijn. Daar keken ze al die maanden op uit en uit dat detail blijkt hoe een woord het verschil kan maken. Vervang ‘op’ door ‘naar’ en je leest een heel ander verhaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie