Nergens zonder weg in (Meensel-Kiezegem)

Nergens zonder weg in Meensel-Kiezegem. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

MEENSEL-KIEZEGEM. Sommige dorpen komen altijd tussen haakjes en (Meensel-Kiezegem) is zo’n dorp. Net als (Três Corações), (Aracataca), (Braunau am Inn) en (Aldaar). Dat komt omdat er kinderen geboren werden die hun wereld vergrootten en verbaasden, maar die er in hun biografie nooit van loskwamen. Daarom die eeuwige haakjes. Als ze er ook sterven, dan gebeurt dat (Aldaar).

Vandaag 76 jaar geleden zag hier een jongen het licht als Edouard, maar voor wie ‘Allez Eddy’ de soundtrack van zijn leven is. In het door de oorlog bezwaarde dorp waar Merckx een bekende familienaam was. De jongen bezorgde (Meensel-Kiezegem) een voornaam. Opa’s tonen hun kleinkinderen er de straat ‘waar Eddy leerde klimmen’. Mooi, maar tussen haakjes: Eddy was één toen hij naar Sint-Pieters-Woluwe verhuisde. Zeggen opa’s er niet bij. Altijd blijft hij van hier.

(Meensel-Kiezegem) helt en op een groene weide staat deze watertoren. Hij verving de oude toren uit 1967. Ook toen was Eddy er al weg, en gelukkig maar. Anders vertelden opa’s dat hij hier waterdrager werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie