Nergens zonder weg in Neuville-en-Condroz

Nergens zonder weg in Neuville-en-Condroz. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

NEUVILLE-EN-CONDROZ. Wie Seraing buitenrijdt, omhoog, laat de industrie achter zich. Het is niet veel meer dan 5 kilometer, hogerop, tussen steeds meer bomen. En dan heten de straten niet meer Rue du Charbonnage, Rue Cockerill of Rue de l’Industrie, maar Avenue Bois Impérial de Rognac, Drève des Faisans en Avenue des Pins. Un tout autre monde.

We zijn in Neupré. Er is rust, de tuinen zijn verzorgd, er zijn villa’s en dure auto’s. Een man zegt dat hij begrijpt hoe vanuit Vlaanderen naar Seraing wordt gekeken: ‘Wij kijken er ook zo naar.’ Er wonen dokters, zelfstandigen, advocaten. Seraing wordt bestuurd door de PS, Neupré door de MR.

Zo rijd je vanzelf de deelgemeente Neuville-en-Condroz binnen en dan draait de taal je een loer. Vanuit Neupré zal dit wel goed gelezen worden, maar met ogen die Nederlands gewoon zijn, denk je aan feestjes, nachten en dagen met hoofdpijn.

Alles zit in de taal. Wat bij ons koten zijn, zijn hier kots. Meervoud. Maar zo moeilijk is het niet. In de kots wonen studenten. Het kan dus ook in het enkelvoud.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie