Advertentie

Nergens zonder weg in Ransart

Nergens zonder weg in Ransart. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

RANSART. Het is 1901 als Edouard Pierard overlijdt. Hij is geboren in Ransart en werd er burgemeester. Hij is 84 als hij sterft en al 28 jaar weduwnaar. Samen met zijn vrouw rust hij hier. Ook hun dochter Marie en haar man Alfred liggen er en drie andere mensen. Ze liggen hier lang en ze lagen hier rustig, R.I.P. staat in de gedenkplaat gebeiteld, maar nu is de grote rust voorbij. Het geluid is oorverdovend.

Geen mens die uit Thessaloniki, Edinburgh, Bordeaux, Krakau of Rome aankomt, denkt aan Edouard en de zijnen. Nochtans vliegen ze er rakelings over als hun vlucht met Ryanair de landing heeft ingezet om in Charleroi België te bereiken. Van hier is het nog amper tien seconden vliegen tot voet aan de grond.

Ze wisten het niet toen ze nog leefden. Ze kwamen wellicht nooit in Boedapest, Béziers, Korfoe of Santander. Hun kleine levens speelden zich in deze velden af, nu vol beton en gebouwen, maar toen met bomen, koeien en boterbloemen. Ze zouden de omgeving niet meer herkennen. De hele wereld niet. Hun wereld die Ransart heette.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie