Nergens zonder weg in Rekkem

Nergens zonder weg in Rekkem. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

REKKEM. Dat men in Rekkem rekbaar is met de begrippen grens, buitenland en essentiële verplaatsingen, is te begrijpen. Mensen leven niet met overgangen, vreemde munten en andere werelden. Alleen de taal kantelt. Aan de ene zijde spreekt men Vlaams, aan de andere kant Frans. Maar zelfs de straatnaam is bijna ongewijzigd. De Rue du Dronckaert wordt de Dronckaertstraat. Ze leidt van Neuville-en-Ferrain naar de wijk Dronkaard. Je rijdt er zomaar de grens over. Voor de bakker of beroepsbezigheden gaan de mensen waar ze een boulanger of du boulot vinden. Les voisins zijn buren.

Het gaat al lang zo en in 1998 dacht een verzorger van een wielerploeg via deze straat een auto vol epo naar het andere land te brengen. Daar was geen controle, maar het Festina-schandaal kent iedereen en dit is de historische plek die ertoe leidde. ‘Het binnenweggetje liep dood’, schreef de krant.

We kijken naar België en na de eerste klik valt onze franc. Waar we staan, moet het Neuville-en-Ferrain zijn. Eindelijk nog eens in la France… Ça sent les vacances.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie