Nergens zonder weg in Saint-Remy-Geest

Nergens zonder weg in Saint-Remy-Geest. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

SAINT-REMY-GEEST. ‘Een terechte ode aan Saint-Remy, een godvergeten heilige in Vlaanderen’, schreef iemand in het gastenboek. Nochtans vind je ook in Haacht, Boutersem en Putte kerken naar de bisschop uit Reims, godvergeten is relatief, het woord is niet best gekozen. Goddeloos en verschrikkelijk was hij niet.
In Saint-Remy-Geest is hij niet vergeten, deze ochtend werd voorgelezen uit een brief van de apostel Paulus en er branden vijf kaarsen. Stoelen staan wat uit elkaar. Geen anderhalve meter, maar het kerkje zit wellicht niet snel stampvol. Vooraan deze stoelen met Marcus en de heilige corona: ‘Venez à moi. Reposez-vous. Maar vergeet uw handgel niet.’
Onze taal vermengt zich met het Frans, je moet aan Toon Hermans denken, en op het kerkhof van buurdorp St-Jean-Geest ligt Antoine Hermans. Weer een dorpje verder ben je in Sainte-Marie-Geest. Dat die Geest van de Gete komt, vergeten we even. Het klimt hier prachtig op kasseitjes en dus is dit, met de auto, een zonnige zondag. In de naam van de Vader, de Zoon en Saint-Remy-Geest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie