Nergens zonder weg in Saive

Nergens zonder weg in Saive. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

SAIVE. Dit is een foto van een kolossale kop koffie en verder heb je het raden. Wat is hier gebeurd? We zijn in Saive, een dorp dat niets met pingpong te maken heeft, een deel van Blégny, vlak bij Jupille, in Luik. We situeren het maar even. We weten er niets van. We hebben er nog nooit van gehoord.
Ooit marcheerde het 2/4 Regiment Jagers te Paard hier. Dit kopje ligt in de uithoek van de grote site van de kazerne van Saive. Een plek van heel veel vallen en opstaan. Geopend in 1951, gesloten in 1961, weer geopend, weer gesloten, geopend, gesloten. Soldaten kwamen en gingen. Toen arriveerden wat projectontwikkelaars, maar de website over het Business Center Saive The Future is ‘en maintenance’. Er zijn kantoren, er is een binnenspeeltuin, een overdekte markt ook. Maar op zondag is hier niemand. Alles is dicht.
Er is alleen deze kop koffie. Wellicht ooit met zorg gemaakt, nu vergane glorie. Leeg, aan de kant gesmeten, de bodem er al uit, alsof een reus met zijn servies gooide. De titel van de foto? Dimanche triste à Saive.

Lees verder

Advertentie
Advertentie