Advertentie
Advertentie

Nergens zonder weg in Schaarbeek

Nergens zonder weg in Schaarbeek. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

SCHAARBEEK. Maar één keer, op de lange rit van Leuven via Brussel-Noord en dan Zuid naar Lyon en zo naar de echte Midi, vroeg een conducteur om het mondmasker te dragen. Het gebeurde à la Française: over de mond, maar niet over de neus. In al die uren werd niet één keer naar het reisbiljet gevraagd. Het ticket naar de zon was gratis.

Het raampje van een trein heeft magie. Je zit binnen, kijkt buiten, maar je ziet ook binnen. De achterbouwen en koterijen, de stationshallen, het onkruid langs de sporen, iemand op zijn terras: je kijkt ernaar en je verzint al die levens, terwijl het licht en de zetels van de wagon worden weerspiegeld. Er is veel reflectie.

Bijna zestig jaar is Brussel-Noord dat schakeltje in de ochtenddrukte. En het is de schakel voor mensen die vluchtten op zoek naar een beter leven. In dit gebouw vonden ze dat soms niet. La gare du Nord is niet altijd even proper. Maar op zo’n zonnige zaterdagochtend rijd je daaraan voorbij. Aan het gebouw en ook aan die sombere gedachten. Kijk, de zon geeft mooi op die stenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie