Advertentie

Nergens zonder weg in Strijtem

©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

STRIJTEM. In de strengste lockdown schrijft de Nederlandse schrijver Henk Pröpper: ‘De stad biedt geen vervulling deze dagen, is onwezenlijk als een plattelandsdorp in het diepst van de zomer.’ Hij wandelt door Parijs en in zijn boek ‘Hartslag 27’ vat hij in prachtige gedachten, verhalen en zinnen hoe dat voelt.

Brussel is Parijs niet en misschien vindt Strijtem zichzelf geen plattelandsdorp, maar op een rondpunt komen stad en dorp wel samen. Waarom blijft de blik op deze twee pijlen hangen? Omdat je de wegwijzer ‘Brussel’ normaal alleen op de snelweg ziet en door het contrast. Eenvoudiger kan een pijl niet zijn als die naar de beenhouwerij.

Herinnering is overigens een raar beest. Als kind meerdere vakanties in Strijtem doorgebracht bij een tante en haar gezin. Nu, toevallig passerend, zoek je straat en huis. Door de eliminatie van straatnamen gok je en daar komt maar één huis in aanmerking. Dat zou het kunnen zijn. Maar in zou zit geen zekerheid, de tijd vervormde het geheugen en de tante is er niet meer. Wie zal het zeggen?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie