Nergens zonder weg in Tongeren

Nergens zonder weg in Tongeren. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

TONGEREN. Surfend kun je uren kwijtraken als iets je meezuigt. De Franse krant Libération had een dubbele pagina over de ‘Atlas des régions naturelles’, een titanenwerk van het artiestenduo Nelly Monnier en Eric Tabuchi. Surft u even mee naar archive-arn.fr maar doe het enkel als u vandaag geen plannen meer heeft. Het voelt als echt reizen aan.

In het grote Frankrijk vul je zo’n archief makkelijker, maar mits wat rondkijken ziet de wereld er ook bij ons bijzonder uit. Straten, huizen en landschappen lezen als een geschiedenisboek. Van de grote wereld of van de heemkundige kring. Vermoedelijk werden hier auto’s verkocht. Jaren uitlaatgassen, vorst en regen lieten hun sporen na toen de zaak gesloten werd en het reclamebord verwijderd. Hoe lang is het geleden dat auto’s er zo uitzagen?

De Franse kunstenaars documenteren en eren het verdwijnende werk van grafici, ambachtslui en etalagistes. Globalisering bracht eenheidsworst. Bewaren is mooi. Waarmee je de vooruitgang niet moet tegenhouden. Zie het gsm-nummer. Early adopter, hoor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie