Nergens zonder weg in Tourinnes-la-Grosse

©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

TOURINNES-LA-GROSSE. Soms wordt de mens deel van het landschap en dit is Paul Evrard. In krullende letters schrijft de bijna 81-jarige zijn naam, zijn straat, zijn dorp. Tourinnes-la-Grosse heet het dorp en nooit verliet Paul het huis waar hij geboren werd. De straat heeft kasseien, loopt uit op brokkelige landwegen die ongemerkt de taalgrens overschrijden. ‘Là-bas, c’est Bierbeek.’ Als kind gingen ze te voet naar Leuven. Daar komt Paul niet meer. Zijn vlas en zijn bieten moet hij er niet kwijt en parkeren is er te duur.

Waar Paul over zijn muurtje kijkt, terwijl hij tomaten plant, staat de Chapelle du Rond Chêne uit 1768. Zijn vader toonde in de velden de overblijfselen van een leprozerie. Paul en zijn zus wonen hier alleen. Ze werken nog goed. Kijkend over zijn wereld ziet Paul dus Bierbeek, maar vooral land en bomen. Wie hier woont, moet niet reizen. ‘En niemand moeit zich.’

Tourinnes-la-Grosse. Geen idee wie la grosse was, maar Tourinnes wordt vertaald als Deurne. In dit Deurne is Paul baas. De straatnaam? Rue du Culot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie