Advertentie

Nergens zonder weg in Vodecée

Nergens zonder weg in Vodecée. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

VODECEE. Alleen vlak voorbij de nabije grens zal hier en daar nog wel eens de naam van Eugène Hénard vallen, maar bij ons kent niemand hem nog. Toch rijden we elke dag voorbij zijn uitvindingen. Hij bedacht in Parijs de ronde punten, les ronds-points, al heten ze officieel en mooier carrefour-giratoire. Geleidelijk verspreidden ze zich over Parijs, dan over Frankrijk, vervolgens de wereld.

België ligt in de wereld en je kan je zot draaien aan het Gouden Kruispunt (een rotonde, jawel), maar ze vallen vooral op door hun kunstwerken. Denk aan het bizarre beeld in Oudenaarde, de batterijen in Aarschot of de kraan in Ieper. Vaak hebben ze een link met de plek en dat is ook in Vodecée zo. Al kennen we Vodecée niet. Het is een dorpje dat bij Philippeville hoort, maar het ligt vooral bij de luchtmachtbasis van Florennes.

Het vliegtuig was grijs, maar omdat het weer dat al zo vaak is, kreeg de FU-154 - Republic F-84F Thunderstreak een kleurtje. Met dank voor die info aan de aviation photographers. Je vindt alles op het internet. Zelfs Vodecée.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie