Advertentie

Nergens zonder weg in Wilsele

Nergens zonder weg in Wilsele. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

WILSELE. Een wielerwedstrijd kan lang duren en, dat is door een dichter gedicht, renners sterven niet. Nog altijd vind je ‘VDB is God’ ergens gekalkt. En in Italië staat de naam van Coppi nog op muren. Waar de gekte het van de passie overneemt, is er geen eind. Op 26 september reed een peloton rondjes door en rond Leuven. CORT, MATJE en KWIATKO zullen er nog lang aan herinneren. WOUT natuurlijk. Elders: KLASBAK.

Renners die Adolf heten, zijn er niet meer. Naoorlogs was het wat vreemd geworden je zoon zo te noemen. Adolf Verschueren won de Ronde van Vlaanderen in 1942, werd wereldkampioen op de piste, maar hij is lang dood. Net als Adolf Van den Bossche, Adolf Van Bruaene, Adolf Christian en Adolf Huschke. Wie is Dolf? Dolf Pemen is 21, reed in juli de Sint-Martinusprijs in Kontich en zal straks in het veld te zien zijn, maar in Leuven reed Dolf niet mee.

De openbare weg draagt een wrange paradox. Nog altijd verliezen mensen er het leven, maar in witte letters ligt hier de onsterfelijkheid van de onbekende Dolf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie