Nergens zonder weg in Zillebeke

Nergens zonder weg in Zillebeke. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

ZILLEBEKE. Nooit sta je erbij stil wie alles maakt. Het dopje van je Bic. Een tandenstoker. De machine van de carwash. Wie tekende de hond op het rolletje wc-papier? Hoe ziet de fabriek eruit die de elektriciteitskastjes in de straat produceert? We zien alleen objecten, niet de mensen die erachter zitten.

Wegwijzers, nog zoiets. Straatnaamborden, verkeersborden, plaatsnaamborden. Zelfs met Waze kun je niet zonder. Maar waar komen ze vandaan? Je kent de keizer van de wegwijzer wel, maar hij is lang niet alleen. Zie Zillebeke. Dorpje in de schaduw van Ieper op een zacht zomerende zaterdagochtend. Er is niemand en zo is er tijd om de etalage goed te bekijken. Van hier komen Suske en Wiske, Zone 30, Bezoekers, Bureel en Modder.

Alles blinkt als nieuw, maar na vijftig jaar regen, wind en ongelukken zullen ze vervangen worden en dan gebeurt wat altijd gebeurt: oude borden zullen hun weg vinden naar rommelmarkten. Daar zal veel geld voor gevraagd worden. De makers zullen onbekend blijven, maar hun borden krijgen het eeuwig leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie