Nergens zonder weg in Zomergem

Nergens zonder weg in Zomergem.

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

ZOMERGEM. Onze hanen roepen ku­ke­le­ku, maar de Franse hanen zingen dus cocorico. Andere taal natuurlijk, dat is niet zo raar dus en daar is het dier nog belangrijker dan bij ons. Denk maar aan de truitjes van Les Bleus.

Toen de haan maandagmorgen kraaide, was het 15 juni en werd Europa weer wat meer Europa. Grenzen gingen open, we mogen reizen, vliegtuigen stijgen op en landen op vakantie. Voilà l’été. Dit toestel zette in de jaren 90 voet aan de grond bij dancing Kokorico. Het kwam over land, had tot 1992 voor British Midland Airways gevlogen, al jaren is het een trekpleister op de N9 tussen Gent en Eeklo. In Zomergem, een dorp dat altijd aan Zonnedorp van Jommeke deed denken en dat daar sinds de fusie niet aan ontsnapt. We zijn in Lievegem.

Een affiche kondigt de evenementen van maart nog aan: Made in Belgium, Bal van Mariagaard, Holla, Bal van ’t College en Girls Like DJ’s. Maar ook in de Kokorico viel het leven stil door corona. Als het niet zo flauw was, schreef je in de taal van de streek: die vlieger ging niet op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie