Advertentie

Nergens zonder weg in Zonnebeke

Nergens zonder weg in Zonnebeke. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

ZONNEBEKE. Moeder bewaarde haar leven lang een exemplaar van De Post, van eind november 1963. Als kind keken we er vaak in. Wat we zagen, waren de zwart-witfoto’s van de begrafenis van John F. Kennedy, vermoorde president van de Verenigde Staten. Zijn paard in de rouwstoet met daarop zijn laarzen omgekeerd gebonden maakte indruk, zijn als militair groetend zoontje, de weduwe achter voile en die vlag op die kist. Pas veel later kreeg alles kleur in Pablo Larrains film ‘Jackie’ met Natalie Portman en die mooie scène waarin Pablo Casals in 1961 ‘El Cant dels Ocells’ in het Witte Huis had gespeeld.

De vlag met de Stars and Stripes is bij de mooiste in de wereld en ze wappert overvloedig in de States, maar ook elders in die wereld. Zoals op deze zondag in Zonnebeke. Grijs was het, de wind speelde met de stof en de kabel kletterde tegen de mast. Iedereen kent dat geluid. Tik-tik.

De week van de waarheid breekt aan en dan zal ze wapperen voor de nieuwe of de oude president. Eerste ster voor Biden of een streepje erbij voor Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie