Nergens zonder weg in Zussen

Nergens zonder weg in Zussen. ©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck deze zomer naar wat verwondert en soms overdondert.

ZUSSEN. Fusies leiden altijd tot prachtige gemeentenamen. Wie wil er nu niet naar Komen-Waasten gaan of naar Spiere-Helkijn, Orp-Jauche, Meensel-Kiezegem en Lo-Reninge? Wat je vergeet, is dat het ooit aparte dorpen waren. Is ook zo met Zichen-Zussen-Bolder. Er is een Zichen, een Zussen, een Bolder.
Dit is Zussen. Een dorpje zo dicht bij de taalgrens dat rouwcentrum Theunissen, in de Misweg, ook ‘centre de deuil’ is. Een beetje later sta je voor de deur van café en Koninklijke Harmonie Broederband. In Zussen. Was dit een film dan vond je dit overdreven. Het echte leven is mooier dan een film.

Op de warmste zondag van het jaar is Broederband gesloten. Door het raam zie je een prachtige foto vol verleden. Mensen met trompet, trommel en klarinet. De harmonie bestaat sinds 1897 en op YouTube zie je hen lopen in 2015. In uniform met fiere rode pluim op de hoedjes. Ze hebben een paukenwagen. Opvallend is hoeveel vrouwen er mee stappen. Groot is dit dorp niet. In Broederband lopen dus wellicht ook broers mee. En ongetwijfeld zussen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie