Advertentie
Advertentie

Nergens zonder weg in Zwijndrecht

©Rik Van Puymbroeck

Verdwalend in eigen land kijkt Rik Van Puymbroeck naar wat verwondert en soms overdondert.

ZWIJNDRECHT. Even dacht je dat over de PFOS-vervuiling geen letter meer geschreven werd, maar dat is niet zo. Bijna elke dag nog is er iets te melden. Gisteren: ‘Allicht geen PFOS-gevaar bij brandweerkazernes.’ In het weekend: ‘Omwoners 3M-fabriek gezocht voor bloedonderzoek.’ En: ‘Halen planten binnenkort ook PFOS uit de grond?’ De ramp in Pepinster, het goud van Nina Derwael, de afgelasting van Pukkelpop… niets verdrijft die vuile letters uit het nieuws en dat is goed.

Maar ondertussen gaan leven en werk voort in Zwijndrecht en kranen graven en vervoeren zand van de ene plek naar de andere. Vrachtwagens rijden af en aan (dat is een cliché, het wordt gebruikt zoals het in de koers altijd over ‘draaien en keren’ gaat, maar wat moet je anders schrijven?), werkmannen meten, kloppen, lopen achter de pletwals. Op een dag rijden wij waar zij nu rijden.

Een stilstaand beeld van zo’n kraan kan nooit haar schoonheid weergeven. Blijf je even kijken, dan zie je ballet. Je mag alleen niet te goed kijken, want voor je het weet, hoor je die Vlaamse zanger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie