nieuwsanalyse

Welke Belgische talenten moet u in de gaten houden?

Bart Vermang, onderzoeker aan de UHasselt, imec en Energyville. ©rv

Op zaterdag 11 mei vindt u het magazine 'Nieuwe Inzichten' bij De Tijd. In aanloop naar die unieke bijlage maken we een eigenzinnige selectie van jonge talenten die u in de gaten moet houden.

Wetenschappen

Bart Vermang

Een glazen deur die zonder dat je het merkt eigenlijk een groot zonnepaneel is. Het is minder sciencefiction dan het lijkt, zegt Bart Vermang (37) enthousiast. ‘Dat moet binnen de tien jaar kunnen.’ Hij is professor materialenonderzoek aan de Universiteit Hasselt, onderzoeker bij imec en hij leidt een onderzoeksteam van EnergyVille, het expertisecentrum over energie in Genk waar imec, de UHasselt, de KU Leuven en Vito de krachten bundelen.

We onderzoeken hoe zonne-energie nog goedkoper kan.
Bart Vermang
Onderzoeker UHasselt/imec/Energyville

Anders, dunner, lichter en goedkoper... Dat is de toekomst van de zonnepanelen en daar is Vermang resoluut mee bezig. Hij en zijn team doen onderzoek naar nieuwe materialen voor zonnepanelen. Hij focust op dunne filmzonnecellen. Dat is nog altijd een kleinere toepassing dan de zonnepanelen met cellen uit silicium. De uitdaging in die dunne filmtechnologie ligt in het dunner, lichter en efficiënter maken van de zonnecellen. Vermang kreeg 2,5 jaar geleden 2 miljoen euro subsidies van de European Research Council voor fundamenteel onderzoek hierover. ‘De tussentijdse resultaten zijn erg bemoedigend’, zegt hij. Een resem rapporten is intussen al gepubliceerd.

De hamvraag is of dat laboratoriumwerk ook een vertaling kan krijgen in de praktijk. Absoluut, reageert Vermang. ‘De toepassingen van onze research kunnen snel gaan.’ Als voorbeeld geeft Vermang het inzetten van zonnepanelen als bouwmateriaal (‘building integrated photovoltaics’). Zonnepanelen liggen dan niet meer op een dak, maar zijn geïntegreerd in de dakbedekking. Nieuwe materialen maken het mogelijk panelen in elke grootte en kleur te produceren. Zelfs kleurloze en transparante panelen zijn haalbaar. En dat kan dan weer tot nieuwe innovaties leiden. ‘Denk aan glasvolumes in gebouwen die zonne-energie zullen opvangen.’

Vermang heeft net een nieuw project ingediend om 5 miljoen euro aan Europese subsidies binnen te rijven. Ditmaal werkt hij samen met twaalf partners uit Europa, de VS en Australië. Het is de bedoeling twee soorten zonnecellen te combineren zodat panelen nog efficiënter worden. Zonne-energie - nu al de goedkoopste energiebron - zou ook nog voordeliger worden. Na de zomer valt het Europese verdict.

Onze materialen zijn ideaal voor zonnepanelen in de ruimte
Bart Vermang
Onderzoeker UHasselt/imec/Energyville

Vermang kijkt overigens niet alleen over de grens, maar ook omhoog. ‘Met Elon Musk is een nieuwe ruimtetijd aangebroken en daar willen we op inspelen. Onze materialen zijn lichter, en dus goedkoper, om de ruimte in te sturen. En ze zijn weerbaarder tegen straling dan de bestaande, dikkere zonnepanelen.’ Vermang werkt voor dat project samen met Luxemburgse onderzoekers. Luxemburg wil de grootste ruimtevaartnatie van Europa worden.

Ruimtevaart

Angelique Van Ombergen

Sinds begin dit jaar werkt Angelique Van Ombergen bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Ze onderzoekt er onder meer de impact van ruimtevluchten op het menselijk lichaam.

Wetenschapster Angelique Van Ombergen. ©rv

Daarnaast steekt ze veel energie in wetenschapscommunicatie voor jong en oud, inclusief workshops en blogs. Eind mei is ze te gast op het Sound of Science-wetenschapsfestival in Mortsel. Deze week verscheen haar tweede kinderboek ‘Reis naar de sterren’.

De super-geëngageerde wetenschapster kwam op de radar van Forbes. Het Amerikaanse zakenblad nam haar dit jaar op in de lijst ‘30 under 30’ met jonge, beloftevolle Europese wetenschappers.

Sociaal beleid

Marjolijn De Wilde

Marjolijn De Wilde combineert academisch onderzoek met veldwerk. Haar doctoraat aan het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen ging over de toepassing van de leefloonwet. Tegelijkertijd ondersteunt ze mensen die op problemen botsen in hun OCMW-begeleiding. ‘Soms denk ik dat het vrijwilligerswerk me meer leert dan het academische’, zei ze.

In haar proefschrift stelde De Wilde vast dat de kans dat iemand die een werkaanbod weigert zijn leefloon verliest, verschilt van 30 tot 80 procent, afhankelijk van de sociaal werker. ‘Het verlenen van een leefloon zou niet afhankelijk mogen zijn van de voorkeur van een sociaal werker’, concludeerde ze. Dat moet gebeuren op basis van objectieve criteria. Die standaardisering mag niet veralgemeend worden naar de activering, psychosociale hulp en sanctionering. Daar moet de sociaal werker wel voluit aan zet blijven, stelt ze. De praktijkvoorbeelden bundelt ze, samen met de VVSG, op www.ocmw-verhalen.be.

Democratie

Didier Caluwaerts

Aan de VUB doceert Didier Caluwaerts politieke wetenschappen. Hij is ook een van de grondleggers van de burgertop G1000. Zijn veelvuldig gelauwerd onderzoek focust vooral op democratische innovatie en deliberatieve democratie, de uitwisseling van argumenten en meningen tussen alle betrokken burgers. Die werkwijze creëert wederzijds begrip en kan conflicten oplossen.

Caluwaerts toonde met onderzoek aan de Amerikaanse Harvard Kennedy School aan dat deliberatieve democratie kortzichtigheid bij burgers en politici over grote uitdagingen kan ombuigen in langetermijndenken. ‘Na deliberatie bleken burgers in een experiment zo’n 50 procent meer geneigd beleid te steunen dat hen op korte termijn geld kost, maar op lange termijn sociale en ecologische voordelen oplevert.’

Hij superviseert ook een project met de ULB en de UCL over jongeren en politiek in Brussel.

Marketing/Demografie

Taha Riani en Hanan Challouki

Taha Riani en Hanan Challouki. ©Thomas Sweertvaegher

Uit frustratie over hoe moslims in de media opdoken - bij terreur, racisme, vrouwenonderdrukking - beslisten Hanan Challouki en Taha Riani in hun studententijd actie te ondernemen. ‘Moslims zijn ook artiesten, atleten, ondernemers, artsen… We willen de verhalen brengen van mensen die toevallig ook moslim zijn.’

Dat gebeurde eerst via de website www.mvslim.com. Die veroverde snel een internationaal publiek. Daarna kwam een eigen marketingbureau dat bedrijven helpt een diverser publiek te bereiken. Intussen zijn heel wat kleine en grote bedrijven klant. Hun verhaal werd opgemerkt door Forbes dat het duo in 2018 op de lijst ‘30 under 30’ in de categorie ‘Marketing & Media’.

Data & Privacy

Jef Ausloos

Ausloos werkte aan de KU Leuven mee aan internationale projecten over privacy en gegevensbescherming mee. Hij mocht in de Amerikaanse senaat zijn onderzoek voorstellen over hoe een 60-tal online bedrijven onze rechten al dan niet respecteren. Hij was een van de coauteurs van het ‘Facebook-rapport’ dat voor de Belgische privacywaakhond de basis was om Facebook voor de rechter te dagen.

Bijlage NIEUWE inzichten

Op zaterdag 11 mei vindt u bij de weekendeditie van De Tijd de bijlage 'Nieuwe Inzichten' met nieuwe inzichten van grote denkers over democratie, klimaat, (on)gelijkheid, demografie en privacy. Bekijk hier de preview

Sinds december is Ausloos onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Daar buigt hij zich over transparantie in de data-economie. ‘Maar ik houd me ook bezig met hoe games als Fortnite transformeren in mediaplatformen, inclusief ‘live’ concerten, en hoe ze almaar meer manipulatieve praktijken toepassen om spelers - vaak nog kinderen - te laten consumeren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie