column

De hr-taak van Bouchez: de juiste m/v op de juiste plaats zetten

chef redactie Politiek & Economie L'Echo

Georges-Louis Bouchez weet wat hem de volgende dagen te doen staat: opkomende talenten een kans geven, de winnaars van de verkiezingen belonen en tegelijk niet op de lange tenen trappen van de zwaargewichten in de partij. Niet dat de MR-voorzitter daar zijn slaap voor zal laten, hij zit nog altijd op de wolk van zijn verkiezingsoverwinning en is bovendien de enige kandidaat om zichzelf op te volgen.

Bouchez heeft al bewezen dat hij drastische beslissingen durft te nemen als er topfuncties moeten worden verdeeld, ook al jaagt hij er soms mensen tegen zich in het harnas. Zo heeft Alexia Bertrand - die in 2022 overstapte naar de Vlaamse liberalen - volgens sommigen nooit kunnen verkroppen dat ze werd voorbijgestoken door de niet-politica Hadja Lahbib als minister van Buitenlandse Zaken.

Zwaargewichten

Maar laten we naar de (nabije) toekomst kijken in plaats van naar het verleden. In Wallonië en bij de Franse Gemeenschap, waar sommigen trouwens hopen dat er nog deze week ambitieuze akkoorden komen tussen de MR en Les Engagés, staan Adrien Dolimont en Pierre-Yves Jeholet bovenaan op de affiche. Bij de vrouwelijke kandidaten ligt het speelveld meer open. De kansen van Diana Nikolic uit Luik, die nochtans vaak wordt genoemd, lijken te slinken. Die van Anne-Catherine Dalcq, die in juni voor het eerst werd verkozen en haar wortels in het boerenprotest heeft, gaan daarentegen de hoogte in. Maar ook de terugkeer van de voormalige federale ministers Jacqueline Galant en Marie-Christine Marghem kan niet worden uitgesloten.

Advertentie

Naast al deze kandidaten voor een regeringspost zijn er nog zwaargewichten die zich over hun toekomst bezinnen. Een van hen is Europees commissaris Didier Reynders, die onlangs voor de tweede keer naast een topfunctie bij de Raad van Europa heeft gegrepen. Het voorbije weekend heeft hij zelfs publiekelijk verklaard dat hij opnieuw Europees commissaris wil worden. Maar dat dreigt een ingewikkelde zaak te worden.

Zelfs als haar coalitiepartners de MR een functie van Europees commissaris zouden gunnen, is het nog zeer de vraag of de partij ze aan Didier Reynders zou schenken.

Voor het zover is, moet de MR in de federale regering stappen en zich in de toekomstige coalitie zodanig manoeuvreren dat ze de commissarisfunctie mag opeisen. Maar aan zo'n topfunctie hangt een prijskaartje, en ze weegt doorgaans ook vrij zwaar als er onderhandeld wordt over de regeringspostjes. Zelfs als haar coalitiepartners de MR die commissarisfunctie zouden gunnen, is het nog zeer de vraag of de partij ze aan de voormalige minister van Buitenlandse Zaken zal willen schenken.

Het scenario wordt nog complexer als Sophie Wilmès ten tonele verschijnt. Het stemmenkanon van de MR uit Sint-Genesius-Rode moet volgende week de eed afleggen als Europarlementslid. Ze is opgekomen met de ambitie om voorzitter te worden van de Renew Europe-fractie, en velen betwijfelen of ze tevreden zal zijn met een 'eenvoudig' zeteltje in het Europees Parlement. Een van de realistische scenario's op middellange termijn is dat ze zal terugkeren naar het federale niveau - ze kent de Wetstraat 16 tenslotte van binnenuit - óf dat ze een belangrijke functie aangeboden krijgt in het Europees Parlement - ze is nu officieel kandidaat om ondervoorzitter te worden - of misschien zelfs in de Europese Commissie. Alles hangt nu eenmaal met alles samen. 'Als Wilmès ooit zin heeft om Europees commissaris te worden, is de kans klein dat de partij de voorkeur geeft aan Reynders', is ons toegefluisterd.

Charles Michel

Nog een boeiend verhaal uit MR-kringen. Ex-premier Charles Michel, de huidige voorzitter van de Europese Raad wiens ambtstermijn binnenkort afloopt, droomt al lang van een nieuwe Europese of internationale 'topjob'. Maar op dit moment geniet hij nog maar weinig geloofwaardigheid in de cenakels waar zulke beslissingen worden genomen. Natuurlijk is er nog altijd het scenario van een terugkeer naar de nationale politiek - sommigen spreken van Buitenlandse Zaken - al lijken maar weinig waarnemers daarin te geloven.

'Hij komt niet eens op bij de gemeenteraadsverkiezingen, terwijl je toch zou denken dat hij opnieuw in Waver actief wil worden', zegt een liberaal. Een andere partijgenoot is gematigder: 'Charles Michel zit vol verrassingen. We hoeven ons geen zorgen te maken over zijn toekomst.' Er is ook nog de optie dat hij zich 'bij gebrek aan kansen' uit de politiek terugtrekt. Volgens sommigen is daar helemaal geen sprake van, maar anderen sluiten die mogelijkheid niet uit.