Coworkingpionier opent nieuwe plek in Brussel

De Belgische coworkingpionier Silversquare breidt, ondanks de coronacrisis, verder uit en opende zijn zevende coworkingplek, in de Louizalaan in Brussel.

De nieuwe coworkingplek is meteen de grootste en brengt de totale oppervlakte van alle panden op 27.000 vierkante meter, inclusief de ruimte voor conferenties, vergaderingen, douches, yoga, enzovoort. ‘Er zijn zelfs dutjeskamers’, zegt co-oprichter Alexandre Ponchon.

Het concept van coworking is in opmars. Vorig jaar nog steeg de markt met bijna 20 procent. ‘Die tendens zal doorzetten. Er is nood aan flexibele kantooroplossingen. We blijven daarom investeren.’

Tijdelijke dip

Door de coronacrisis zijn de inkomsten de voorbije maanden tijdelijk met een kwart gedaald, vooral door het wegvallen van boekingen voor evenementen en vergaderingen van externe klanten. ‘We zijn ook een klein deel van onze klanten verloren, maar we zien nu weer nieuwe aanvragen binnenkomen’, klinkt het.

De crisis biedt volgens Silversquare nieuwe kansen. Werkgevers en werknemers hebben plots kennisgemaakt met thuiswerk. ‘Dat zal in de toekomst deel uitmaken van de oplossing, in combinatie met de klassieke kantoorruimte en coworking. Er komt een nieuw evenwicht in de manier van werken. Door de digitalisering is het concept van een gecentraliseerde werkplek achterhaald. Met zijn allen naar één plek gaan op hetzelfde moment heeft geen zin meer. Coworking, dicht bij thuis, wordt een ideale aanvulling.

Befimmo

Bij Silversquare huizen onder meer start-ups en freelancers, maar ook werknemers van grote firma's. Silversquare verwacht dit jaar zowat 9 miljoen euro omzet te halen. Hoewel elke coworkingplek afzonderlijk winstgevend is, geldt dat nog niet op groepsniveau. 'We zijn nog volop aan het investeren', zegt Ponchon. 

Om die groei te ondersteunen haalden de oprichters twee jaar geleden Befimmo binnen als partner. De beursgenoteerde vastgoedvennootschap kreeg een belang van 61 procent in ruil voor 7 miljoen euro cash. ‘We hadden een kapitaalkrachtige partner nodig om de groei te volgen’, legt Ponchon uit. 

Silversquare is actief in Brussel, Zaventem en Luxemburg en heeft de ambitie om een netwerk in heel België uit te bouwen. 'In Brussel staan binnenkort nog twee openingen gepland, en dan zijn Luik en Antwerpen aan de beurt', zegt Ponchon. Hij richtte het bedrijf op samen met Axel Kuborn, in 2008. De inspiratie haalden ze in een artikel in The New York Times over Amerikaanse schrijvers die samenhokten om samen te schrijven, koffie te drinken en elkaar te motiveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie