'Eindelijk tijd om mijn droom te verwezenlijken'

Voor de familiale standenbouwer Aktual was 2020 lastig, maar ook een jaar van herbronning voor CEO en eigenaar Kristof De Baerdemaeker.

‘We vielen opeens van een ratrace in een absolute stilte, maar ik heb ervoor gekozen niet in de diepvries te kruipen’, zegt hij.

Met Aktual maakte hij een strategische bocht én hij greep de kans om een start-up te lanceren: Moduus. ‘Eindelijk had ik daar tijd voor, dankzij corona. Die droom zou anders waarschijnlijk een droom gebleven zijn.’

Kristof De Baerdemaeker. ©Moduus Aktual

Met Moduus ontwerpt en maakt hij modulaire, houten bijgebouwen. De gebouwen worden ofwel per kraan in één stuk geleverd, of ter plekke in een tweetal weken opgebouwd.

Poolhouses

Moduus heeft amper twee maanden na de lancering al een dozijn aanvragen op zak. Iemand uit de Vlaamse Ardennen wil een bijgebouw in zijn tuin zetten, om te verhuren als bed and breakfast. Ook de aanvragen voor poolhouses lopen vlot binnen. ‘We maken er een concept van, zodat het ook gebruikt kan worden als een tuinkantoor, muziekruimte of gastenkamer. Zo is het gebouw 365 dagen per jaar nuttig.'

Volgens De Baerdemaeker is de stap van standenbouw naar Moduus minder groot dan je zou denken. 'Het principe is hetzelfde. Wat je bouwt, doe je op maatwerk lijken, maar er zit wel degelijk een systeem achter.' Voor de opstart van Moduus trok hij 300.000 euro uit, onder meer voor de aanwerving van twee voltijdse werknemers.

Eerst dachten we dat we zouden kunnen herstarten in juni, dan in september. Daar denken we nu niet te veel meer over na.
Kristof De Baerdemaeker
CEO Aktual

Met Aktual verkent hij intussen nieuwe paden. Noodgedwongen. De standenbouwer voor vakbeurzen als Batibouw en Domotex werkte eerder voor klanten à la X2o en Telenet. Maar door de pandemie viel 97 procent van de omzet plots weg. ‘Midden maart stonden palletten met materiaal klaar in onze magazijnen om te vervoeren naar de voedingsbeurs Tavola in Kortrijk. Die palletten staan daar nog altijd’, illustreert de CEO de situatie.

‘Ja, er is even paniek geweest. Eerst dachten we dat we zouden kunnen herstarten in juni, dan in september. Daar denken we nu niet te veel meer over na. We blijven gewoon ondernemen en nieuwe manieren zoeken om te groeien.’

Robotica

Aktual zette het voorbije jaar meer in op de inrichting van kantoren of showrooms. Het bedrijf nam de kantoren van de ramenproducent Deceuninck onder handen, en mag dit jaar ook een belevingscentrum van het roboticabedrijf Fanuc in Mechelen mee inrichten.

‘We hebben al voor meer dan 1 miljoen euro interieuropdrachten op zak’, klinkt het. Ter vergelijking: voor de pandemie bedroeg de groepsomzet 6,5 miljoen euro. ‘Interieurinrichting was toen goed voor 3 procent van onze omzet, maar we willen dat uitbouwen tot 30 procent. Misschien raken we daar dit jaar al aan.’

Door de di­ver­si­fië­ring kan De Baerdemaeker de helft van zijn 26 personeelsleden aan het werk houden. De andere helft is nog altijd tijdelijk werkloos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie