'Het prototype bestond nog uit IKEA-materiaal'

Muriel Nuyens startte tijdens de lockdown niet één, maar drie projecten.

Voor Muriel Nuyens waren de opeenvolgende lockdowns de uitgelezen kans om haar lang gekoesterde ondernemersplannen uit te werken. Ze ontwierp de Modil-meubels die toelaten anderhalve meter afstand te bewaren.

Als u aan tafel zit, bent u dan zeker dat de afstand tot uw tafelgenoten minstens anderhalve meter bedraagt? En zelfs als dat zo is, biedt dat dan voldoende bescherming? Het zijn vragen waar de onderneemster Muriel Nuyens, met haar zakenpartner Philip Clinck, in coronatijden een antwoord op probeert te geven met het Modil-meubilair. De tafeltjes zijn zodanig ontworpen dat als u ze correct tegen elkaar plaatst de afstand van anderhalve meter verzekerd is.

Toch begon Nuyens al met de ontwikkeling ervan voor het losbarsten van de pandemie. De grafisch ontwerpster van opleiding was als freelancer betrokken bij een opdracht om het interieur van een bedrijf onder handen te nemen. 'Flexibiliteit stond daarbij centraal', zegt Nuyens. Ze sloeg aan het tekenen en ontwierp tafeltjes die in elkaar te klikken zijn. 'Het prototype bestond uit IKEA-materiaal.' Maar toen kwam de pandemie en raakte anderhalve meter afstand houden ingeburgerd.

'Ik kon het blad zo redesignen dat afstand houden gegarandeerd is', zegt Nuyens. Daarvoor moeten de tafeltjes wel op een juiste manier tegen elkaar geplaatst worden. Voor wie dan nog niet overtuigd is, voorzag Nuyens inkepingen die toelaten beschermingsglas of spatplaten te bevestigen. Het ontwerp is gedeponeerd voor de Europese markt, en Nuyens heeft al productiecapaciteit in België, voor snelle leveringen, en Polen, voor grote bestellingen.

Aperitief

Grote volumes draait de onderneemster nog niet, de eerste offertes en bestellingen gaan nog maar de deur uit. Maar Modil heeft wel al voet aan de grond. Nuyens opende een flexwerkplek in Boechout, waar de tafeltjes ook uitgestald staan. Ze denkt al verder over ander meubilair in het gamma dat bij de tafeltjes past, zoals een ladeblok of akoestische panelen.

Een geïnteresseerde investeerder zei dat ik keuzes zal moeten maken.
Muriel Nuyens
Oprichter Modil

Hoewel Modil al in de lucht hing voor de pandemie, waren de lockdowns toch een springplank voor Nuyens om echt te gaan ondernemen. Er is nog een tweede, en zelfs een derde project. Onder de naam Odett verkoopt de onderneemster, met hulp van een anonieme distilleerder, alcohol- en suikervrije aperitiefjes. En tegen maart wil ze samen met Vicky Vanderlinden, de eigenaar van het babymerk Coco & Pine, een eerste kindermeubel uitbrengen.

'Ik heb lang allerlei pr- en marketingfuncties vervuld bij verschillende bedrijven, en toen zat ik altijd met mijn hoofd nogal fel bij die bedrijven. Maar tijdens de lockdowns kwam er ruimte vrij. Ik ging thuis vaak 's ochtends vroeg wandelen en dat heeft mijn geest verruimd.' Nuyens beseft wel dat het nu tijd wordt om wat selectiever te zijn in de projecten, die nu nog vooral een- of tweemanszaken zijn met een beperkte omzet. 'Een geïnteresseerde investeerder zei dat ik keuzes zal moeten maken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie