'Lockdown slaat geen gat, maar een krater'

Jörg Schoeters, al een kwarteeuw de zaakvoerder van de traiteurszaak Salons Schoeters.

Salons Schoeters heeft de afgelopen maanden meer dan 200 feesten en recepties geannuleerd. Met bbq-pakketten en andere take-outs tracht Jörg Schoeters de schade te beperken.

De Antwerpse traiteurszaak Salons Schoeters is al bijna 100 jaar een naam als een klok bij zowel particulieren als bedrijven en overheidsinstanties. Het familiebedrijf overspant vier generaties en gaat terug tot 1925, toen Jacques Schoeters de zaak begon. De stiel kreeg hij onder de knie als butler van de adellijke familie de Brouchoven de Bergeyck in Beveren.

Achterkleinzoon Jörg Schoeters, inmiddels een kwarteeuw aan het roer, heeft slapeloze nachten achter de rug. Meer dan 200 trouwfeesten, communies, recepties en bedrijfsevents werden geannuleerd en maar een klein deel werd omgeboekt naar een later moment. De traiteur draait een jaaromzet van 2 miljoen euro. 'In de maanden maart tot en met juli stuikte de omzet 95 procent in elkaar. Over heel het jaar verwacht ik een krimp van 40 procent, als huwelijksfeesten en events met 100 tot 500 personen in het najaar mogelijk worden.' De Veiligheidsraad trekt de limiet voor indoorfeesten vanaf 1 augustus op van 50 naar 200, al blijven dansen en zingen een taboe.

De zaakvoerder noemt de pandemie een drama. 'Ze slaat geen gat, maar een krater.' Dat het de zwaarste crisis in de familiegeschiedenis is, krijgt Schoeters niet over zijn lippen. 'Mijn overgrootouders kregen de Tweede Wereldoorlog op hun bord. Hun feestzaal werd door de Duitsers opgevorderd als officiersmess.' Volgens de overlevering deed overgrootmoeder Sophie laxeermiddelen in het eten van de bezetter. Salons Schoeters ontvangt vandaag nog altijd gasten in het 19de-eeuwse herenhuis waarvoor oprichter Jacques 750.000 frank neertelde in 1933. 

Take-out in porseleinen potjes

Die kroniek indachtig liet Schoeters tijdens de lockdown het hoofd niet hangen. Hij friste de marketing op en lanceerde take-out, in het porseleinen servies van het huis. De acht werknemers werden drie maanden op tijdelijke werkloosheid gezet. Voor grote feesten schakelt de ondernemer een vijftigtal studenten en flexi-jobbers in.

Het is afwachten hoe snel bedrijven - goed voor 60 procent van de omzet - weer events durven te organiseren. 'Er zijn veel aanvragen van grote ondernemingen voor catering op hun raden van bestuur. Velen hebben het gehad met de videoconferenties.'

Financiële steun heeft Schoeters niet aangevraagd. 'We kunnen tegen een stoot. We hebben een oorlogskas aangelegd. Ik ben er ook de man niet naar om problemen voor me uit te schuiven. Ik vrees dat bedrijven het in een latere fase moeilijk krijgen.'

Ondernemen in coronatijden

In de rubriek 'Ondernemen in coronatijden' laten we elke dag een bedrijfsleider aan het woord over hoe hij/zij deze crisis het hoofd biedt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie