Marokkaanse garnalen liggen ‘Madame Kroket’ zwaar op de maag

Daphne Aers stopt een geplande investering, miljoenen voor een nieuwe fabriek, in het vriesvak. ©Wouter Van Vooren

Het Oost-Vlaamse TNS Homemade Foods en CEO Daphne Aers zien door Marokkaanse corona-uitbraken de aanvoer van gepelde garnalen stokken.

De onderneemster Daphne Aers, een bekend gezicht sinds haar deelname aan het VTM-programma ‘De beste hobbykok van Vlaanderen’, runt haar voedingsbedrijf TNS Homemade Foods in het Oost-Vlaamse Eeklo al bijna 20 jaar. 42 werknemers maken er elke dag 150.000 kroketten en bladerdeeghapjes, met 60 verschillende vullingen, voor de horeca en de supermarkten.

Aers had het geluk dat haar voedingsbedrijf in volle coronacrisis kon blijven draaien. Maar door diezelfde coronacrisis slaagde TNS Homemade Foods er niet in de voorziene groei van 30 procent, door middel van export, te realiseren. ‘De export is volledig stilgevallen’, zegt Aers. ‘Retailers zijn voorzichtig met buitenlandse producten en iedereen kijkt noodgedwongen in eigen land nu bepaalde producten niet meer aankomen. Ik weet niet wanneer zich dat weer op gang trekt.’

Een tegenvaller voor TNS Homemade Foods, dat internationaal aan een opmars bezig was en in 18 landen actief is, vooral via een grote retailer. ‘Maar we bouwen ook al anderhalf jaar onze uitvoer zelf verder uit in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk, en we mikken op de VS en het Midden-Oosten.’

Aers stopte onlangs noodgedwongen een miljoeneninvestering in het vriesvak. TNS Homemade Foods zou in Eeklo een nieuwe krokettenfabriek van 10 miljoen euro neerpoten, die met 6.000 vierkante meter drie keer groter werd dan de huidige.

Die plannen zijn dus voorlopig opgeborgen. ‘Vorig jaar draaiden we 11,3 miljoen euro omzet. Dit jaar mikten we op 13 miljoen euro, maar dat halen we niet. Daarom wacht ik met de nieuwe fabriek.’

Het goeie nieuws is dat, nu de lockdown in eigen land is opgeheven, de horeca, de grootste afzetmarkt, zich weer op gang trekt. Al stak alweer een ander probleem de kop op, signaleert Aers. ‘Enkele weken geleden hoorden we dat er zware maatregelen getroffen zijn in de garnalenpellerijen in Marokko door lokale corona-uitbraken.’ Een aderlating, want de helft van de producten van TNS Homemade Foods zijn garnaalkroketten en alternatieven voor de Marokkaanse pellerijen zijn er volgens Aers niet.

‘De situatie in Marokko is de hardste dobber. De pellerijen draaien aan een kwart van de capaciteit. Ik kan mijn klanten nog zo’n twee weken beleveren met garnaalkroketten en moet dan minderen. Al zouden er medio juli versoepelingen komen in de Marokkaanse pellerijen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie