‘Nooit zoveel Belgisch vlees gegeten als de jongste maanden’

Hendrik Dierendonck van slagerijketen Dierendonck. ©Jonas Lampens

De West-Vlaamse ambachtelijke slager Dierendonck zoekt 15 werknemers om de groei bij te benen. ‘Onze boomende webshop draaide uit tot een extra winkel.’

‘Er is nooit zoveel Belgisch vlees gegeten als de voorbije maanden in volle coronacrisis’, zegt Hendrik Dierendonck, de topman van de gelijknamige West-Vlaamse slagerijketen. Verspreid over het hele land heeft Dierendonck vijf beenhouwerijen: in de thuisbasis Sint-Idesbald, in Nieuwpoort, in Kortrijk, in Brussel en sinds begin deze zomer ook in Ukkel.

‘Tijdens de lockdown, toen de restaurants dicht waren, werd enorm veel thuis gekookt en kochten de Belgen meer dan ooit kwaliteitsvlees zoals een côte à l’os. Dat merkten we aan de toestroom in onze beenhouwerijen, die maar blijft aanhouden. Toen we in juni onze nieuwe vestiging in Ukkel openden, stonden er onmiddellijk lange wachtrijen. Ik geloof meer dan ooit in specialisatie en kwaliteit, je merkt aan alles dat mensen op zoek zijn naar ambachtslui.’

Eigen opleidingen

De zaken gaan zo goed dat Dierendonck, die in de lente een nieuwe beenhouwerij opent in Antwerpen, begin deze week zelf een jobdag organiseerde. Hij zoekt 15 extra werknemers om de groei bij te benen.

De grootste uitdaging om te blijven groeien, is de juiste mensen vinden.
Hendrik Dierendonck
Slagerijketen Dierendonck

‘Er was veel interesse, we hadden meer dan 30 inschrijvingen’, zegt Dierendonck. ‘Het is heel lang geleden dat zoveel mensen zich hebben aangemeld. De grootste uitdaging om te blijven groeien, is de juiste mensen vinden. Slagers zijn moeilijk te vinden, het is een knelpuntberoep. Daarom organiseren we meer zelf opleidingen.’

‘Naast winkelmedewerkers zoeken we ook administratieve profielen, omdat onze webshop de voorbije maanden enorm boomde en is uitgegroeid tot een extra winkel.’ In piepschuimen dozen, waarin het vlees 36 uur op 4 graden Celsius wordt gehouden met gelpacks, levert Dierendonck al maandenlang vlees aan huis in België en Nederland. ‘We zijn bezig met de opstart van de webverkoop in Frankrijk.’

Omzetgroei

Dierendonck stelt 75 mensen tewerk en schat dit jaar op een totale omzet van 11,5 miljoen euro af te klokken. ‘Ik denk dat we ten opzichte van vorig jaar zo’n 10 à 12 procent in omzet groeien’, zegt Dierendonck.

11,5
omzet
Dierendonck schat dit jaar op een totale omzet van 11,5 miljoen euro af te klokken.

Dierendonck haalt 65 procent van die omzet uit de eigen winkels. De rest stroomt binnen via de verkoop bij luxeretailers, zoals de luxesupermarkt Cru van Colruyt, en de horeca, met name de betere restaurants. ‘We hebben de lockdown gevoeld in ons eigen restaurant, Carcasse, omdat dat ook een drietal maanden moest sluiten. Bovendien was het een harde dobber dat de tweedeverblijvers een tijdje niet meer naar de kust mochten komen. Gelukkig draaide de verkoop in onze slagerijen in het binnenland erg goed.’

'Inmiddels doet ook Carcasse het beter dan ooit tevoren’, zegt Dierendonck. ‘Mensen gaan niet meer op reis in het buitenland en de verkoop van vastgoed aan de kust boomt. We laten de klanten voortaan wel in shiften eten, zodat nooit te veel mensen tegelijk in het restaurant zitten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie