Pastorale-chef De Pooter: 'Gij zult uw jas zelf ophangen'

Sterrenchef Bart De Pooter van Pastorale.

Met tien coronageboden én verrassingen in de gerechten. Zo heet chef Bart De Pooter zijn gasten binnenkort weer welkom in zijn tweesterrenrestaurant Pastorale.

De coronacrisis en de sluiting van de horeca kosten de 52-jarige Bart De Pooter 600.000 euro omzet. Maar de Chef van het Jaar in 2012 laat er zijn glimlach niet voor. 'Corona is part of the journey, we moeten door. Door de lockdown kon ik uit de dagelijkse sneltrein stappen en kreeg ik tijd voor een helikopterzicht op het bedrijf.'

Uit die bezinning leerde De Pooter hoe de service nog meer verfijnd kan worden. Bijvoorbeeld in de communicatie vanaf de reservatie. 'We gaan onze klanten grondig informeren over de maatregelen die we nemen, om ze gerust te stellen.'

Dat doet het restaurant in een 19de-eeuwse pastoriewoning in Reet op ludieke wijze. Met tien coronageboden zoals 'Gij zult uw jas zelf ophangen' en 'Gij zult uw persoonlijke menukaart meenemen als souvenir'.

Grote gezinnen kunnen terecht in private rooms zoals in Azië, met de chef die het gerecht aan de tafel afwerkt.
Bart De Pooter
Chef-kok Pastorale

Pastorale heropent op 12 juni, vier dagen nadat het weer mag van de Veiligheidsraad. De Pooter wou niet op de startdatum 'springen' en neemt zijn tijd om de opgelegde veiligheidsmaatregelen in de service te integreren, zegt hij. Uit de reservaties blijkt dat de mensen de draad weer willen oppikken. 'Het openingsweekend zit zo goed als vol. Op de lange termijn zal het de kunst zijn om mensen voldoende vertrouwen te geven om ze weer in beweging te krijgen.'

Private rooms

In het ruime restaurant moeten maar twee tafels worden weggenomen om de anderhalvemeterregel te respecteren. Grote gezinnen en groepen kunnen terecht in drie aparte kamers die voordien dienstdeden voor vergaderingen. 'Het worden private rooms zoals in Azië, met de chef die het gerecht aan de tafel afwerkt.' 

Behalve de 60 couverts binnen kan het beste groenterestaurant van 2018 ook buiten 60 gasten bedienen, in individuele 'tuinkamers' tussen de bloemen en de kruiden. 

Om het ongemak door de veiligheidsmaatregelen te compenseren wil De Pooter zijn gasten extra verwennen met verrassingen in de gerechten en hapjes om thuis te delen. De eerste klanten krijgen huisgemaakte rabarber mee die werd geoogst tijdens de lockdown. 

De Pooters grootste angst is dat een van zijn 18 werknemers wordt besmet met het coronavirus. In dat geval zou het restaurant weer moeten sluiten. De chef plant daarom het personeel om de twee of vier weken te laten testen. 

Rekent Pastorale de extra kosten voor de veiligheidsmaatregelen door? 'De prijzen gaan een beetje naar boven, iets wat de jongste zes jaar niet is gebeurd: 5 euro op een menu van 100-120 euro (lunch) of 170 euro (diner)', besluit de sterrenchef.

Lees verder

Advertentie
Advertentie