‘Televisiemakers omarmen nu sneller technologie’

Erik Hauters, oprichter van Tinkerlist. ©Tinkerlist

Het Leuvense Tinkerlist helpt televisiemakers een programma coronaproof samen te stellen en in te blikken van op verschillende locaties.

Het zes jaar oude Tinkerlist ontwikkelde een contentbeheersysteem voor televisiemakers. Van brainstorm tot draaiboek, van concept tot productie, de hele flow wordt online afgehandeld - en medewerkers kunnen er tegelijk aan werken. 

Oprichter Erik Hauters overtuigde de VRT en productiehuizen als Woestijnvis - waar hij vroeger regisseur was -, de Mensen, De Chinezen en Koeken Troef! van de kwaliteiten van de software. In het buitenland wordt Tinkerlist gebruikt door onder meer de Australische businesszender Ticker TV en de talkshows heute-show op ZDF en Beau en Koffietijd op RTL. 

De jongste maanden kwamen daar BNNVara en Whisper TV bij. Hauters: ‘Ze kwamen naar ons met de vraag om hun workflow coronaproof te maken.’ Die nood vult Tinkerlist moeiteloos in. Het onlinesysteem maakt het mogelijk vanop verschillende locaties aan hetzelfde programma te werken.

Tijdens 'Gert Late Night' worden de onbemande camera's op de boot Evanna in Antwerpen bediend vanuit Vilvoorde.
Erik Hauters
Oprichter van Tinkerlist

Zo wordt het Vier-programma 'Gert Late Night' sinds de lockdown in maart ingeblikt met slechts een handvol medewerkers op de boot - terwijl dat normaal meer dan het dubbele is. De onbemande camera’s op de Evanna in Antwerpen worden bediend door de regie in Vilvoorde. En de eindredacteur volgt van thuis, vanwaaruit hij in het oortje van Gert Verhulst spreekt en de autocue aanpast. 

Ook al het voorbereidende werk gebeurt door thuiswerkende redacteurs. ‘Redactioneel onderzoek, het schrijven van scripts en het maken van de rundown, het verrijken van het scenario met media, het inschatten van de timing en het voorbereiden van technische notities. Alles gebeurt op één cloudgebaseerd platform dat continu wordt bijgewerkt, zodat iedereen op de hoogte blijft van de laatste wijzigingen’, zegt Hauters. 

De ondernemer stelt vast dat corona de televisiemakers eindelijk technologie doet omarmen. ‘Toen ik regisseur was, reed ik jaarlijks 50.000 kilometer, van vergadering naar vergadering. Vandaag is videobellen de norm en worden videobeelden via het internet verstuurd, terwijl daar precorona weerstand tegen bestond.’ De pandemie heeft ook de werking van Tinkerlist veranderd. Verkoopgesprekken gebeuren online en klanten worden online geholpen met workshops. 

Hauters verwacht ondanks de crisis zijn initiële groeidoelstelling te halen: een verdubbeling van de omzet. Nieuwe klanten als VTM (De Positivo’s) en DPG Media (HLN Live) compenseren het verlies van projecten rond het EK voetbal, de Olympische Spelen en UK Pro League (Sky Sports). Het team van negen medewerkers wordt de komende maanden uitgebreid met twee of drie aanwervingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie