‘Veel interesse voor toetsenborden en muizen die in vaatwasser mogen’

Mark Aerts, commercieel directeur van EuroSys. ©EuroSys

De Limburgse ICT-leverancier EuroSys pakte de afgelopen week uit met toetsenborden en muizen die na de werkdag, samen met de koffiemokken, in de afwasmachine mogen. Dat wekt volgens commercieel directeur Mark Aerts best veel interesse op. ‘Maar tegelijkertijd ook onzekerheid over een aankoop, omdat bedrijven nog uitzoeken hoe ze het kantoorwerk gaan organiseren.’

Vaatwasbestendige toetsenborden zijn niet nieuw. In ziekenhuizen zijn ze al jaren in zwang, waar ze ingezet worden in de strijd tegen de gevreesde ziekenhuisbacterie MRSA die resistent is tegen de meeste antibiotica. De bacterie overleeft zes tot acht weken op diverse oppervlakken. Ook Covid-19 zou overleven op oppervlakken. Los daarvan is het aanbod ook een zegen voor mensen met smetvrees: volgens een onderzoek van de University of Arizona herbergt een toetsenbord tot 400 keer meer bacteriën dan een toiletbril. 

De apparatuur die EuroSys aanbiedt is van het Amerikaanse bedrijf Seal Shield. Het witte of zwarte ‘medische keyboard’ kost 100 euro, ruim dubbel zo duur als een klassiek toetsenbord. Om de bacteriën te doden moeten de toestenborden en muizen op 80 graden worden gewassen. Dat mag in een klassieke vaatwas en samen met andere vuile vaat zoals koffiekoppen. 

We overwogen een eigen toetsenbord en locker, maar dit is een veel betere oplossing.
Mark Aerts
Commercieel directeur EuroSys

Aerts: ‘We waren zelf op zoek naar vaatwasbestendige toestellen omdat een deel van de 70 medewerkers weer naar kantoor komt en toetsenborden worden gedeeld. We overwogen een eigen toetsenbord en locker, maar dit is een veel betere oplossing.’ De commercieel directeur stelt vast dat veel bedrijven verrast reageren op het bestaan van de technologie. De ruime interesse mondt voorlopig echter nog niet uit in aankopen. ‘Het zou me niet verbazen dat de overheid dit op bepaalde diensten invoert. Dan kan het snel gaan.’

Als de bal effectief aan het rollen gaat, zit er voor het bedrijf uit Houthalen dit jaar een mooi extraatje in. Last van de crisis heeft de aanbieder van hardware (servers, printers), software en diensten als cloud en telefonie sowieso niet. ‘We hebben sterke maanden achter de rug dankzij het massale thuiswerk. We leverden heel wat computers en schermen en ook technisch was er veel werk’, zegt Aerts. Grote projecten werden wel uitgesteld. Desondanks mikt hij op een goed jaar: een stabiele omzet van 16 miljoen euro en een groei van de 1 miljoen euro bruto bedrijfswinst.

De topman is niettemin extra waakzaam voor klanten die in de problemen komen. Om hen ter wille te zijn werd de betalingstermijn verdubbeld tot twee maanden. Zelf maakte de ICT-leverancier tijdens de eerste lockdownmaand een vijfde van zijn personeel tijdelijk werkloos.

EuroSys werd opgericht door de Limburgse ondernemer Mark Lens. Hij begon in 1990 computers te verkopen vanuit zijn garage. Tot de 2.000 klanten in Limburg, Brabant en Antwerpen behoren het architectenbureau Jaspers-Eyers, de sportwinkel Decathlon en de stad Maaseik.

In de rubriek 'Ondernemen in coronatijden' laten we elke dag een bedrijfsleider aan het woord over hoe hij/zij deze crisis het hoofd biedt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie