'We doen het vuile werk voor advocaten'

Wouter Van Respaille, Gilles Mattelin en Jorn Vanysacker van Henchman. ©Henchman

Met hun nieuwe bedrijf Henchman zet het team achter de succesvolle Gentse specialist in hr-software Intuo in op nieuwe technologie voor advocatenbedrijven. 'Corona bleek voor ons hét moment om een beroepsgroep aan te spreken die voordien niet zo warm liep voor cloudsoftware.'

Kent u Clippy nog? Om gebruikers wegwijs te maken in zijn Office-software pakketten deed de Amerikaanse softwarereus Microsoft begin jaren 2000 een beroep op Clippy: een pratende paperclip die tips gaf over hoe je een tekst moest bewerken in Word of cijfers kon analyseren in Excel. Microsoft voerde Clippy al snel af, maar de virtuele mascotte blijkt jaren later een inspiratiebron voor jonge ondernemers.

De essentie

  • Henchman ontwikkelt software die zakenadvocaten moet helpen om sneller clausules en contracten uit te schrijven.
  • De starter is de erfgenaam van Intuo, een Gentse ontwikkelaar van hr-software die in 2019 werd overgenomen door het Nederlandse Unit4.
  • Henchman haalde 1 miljoen euro groeikapitaal op bij onder meer de voormalige Intuo-CEO Tim Clauwaert en Alex Segers, die vroeger Domo leidde.
  • Corona verplichtte advocatenkantoren in te zetten op nieuwe technologie, wat de oprichters van Henchman een uitgelezen kans bood om met hun nieuwe project van start te gaan.

'Eigenlijk kan je wat wij doen een beetje vergelijken met Clippy', zegt Jorn Vanysacker van Henchman. De Gentse start-up ontwikkelt software die advocaten kunnen linken aan de tekstverwerker Word en die hen in staat moet stellen sneller clausules en contracten uit te werken.

Opzoekwerk vergemakkelijken

'Tijdens zakelijke onderhandelingen of het uitwerken van deals vallen zakenadvocaten vaak terug op clausules en contracten die ze eerder al hebben geschreven. Alleen betekent dat veel zoekwerk in de eigen archieven, of moeten ze daar collega's in de eigen firma voor aanspreken', zegt Vanysacker. 'Mensen die in een advocatenkantoor contracten opstellen, verliezen daar makkelijk een halfuur tot een uur per dag aan. Henchman biedt een tool waarmee advocatenkantoren snel in hun eigen database kunnen zoeken naar de juiste formuleringen. Wij doen het vuile werk voor hen, en zij kunnen focussen op de taken die wel toegevoegde waarde bieden.'

Toen de coronacrisis losbarstte, zag je meteen veel advocatenkantoren de switch maken naar clouddiensten. Dat was voor ons hét moment om de sprong te wagen.

Het team achter Henchman is niet aan zijn proefstuk toe. Vanysacker en Gilles Mattelin, die Henchman samen met Wouter Van Respaille oprichtten, verdienden eerder hun sporen bij de specialist in hr-cloudsoftware Intuo. 'Nadat die werd verkocht aan het Nederlandse Unit4 kregen we vrij snel het idee aangereikt om ons toe te leggen op nieuwe toepassingen voor advocaten. Niet de meest tech-savvy beroepsgroep. Maar toen de coronacrisis losbarstte, zag je meteen veel kantoren de nodige switch maken naar clouddiensten. Dat was voor ons hét moment om de sprong te wagen.'

Intussen heeft Henchman 1 miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald bij onder andere het Vlaamse innovatiefonds Vlaio, de vroegere Intuo-CEO Tim Clauwaert en Alex Segers, de voormalige topman van het chemiebedrijf Domo. 'Met dat geld kunnen we ontwikkelingskosten dragen. Binnenkort beginnen we onze eerste omzet te draaien. Ons doel is zo snel mogelijk van onder de kerktoren weg te kunnen, we kunnen onze slimme assistent ook snel in het buitenland lanceren. Binnen vijf jaar zouden 10.000 zakenadvocaten en advocatenfirma's onze technologie moeten gebruiken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie