Ardo, Decospan of Reynaers: wie wordt Onderneming van het Jaar?

Het logo van de Onderneming van het Jaar. ©EY

Reynaers Aluminium, fineerplatenproducent Decospan en diepvriesgroentengroep Ardo dingen naar de felbegeerde titel van Onderneming van het Jaar. Vanavond weten we wie de winnaar is.

Maandagavond sleepte beurzenorganisator Easyfairs al de titel Entreprise de l'Année in de wacht in Franstalig België. Dinsdagavond weten we wie de titel aan Vlaamse zijde verovert. We zetten de kanshebbers nog eens even op een rijtje.

De digitale toekomst van aluminium ramen en deuren

De eerste kandidaat die De Tijd portretteerde, was Reynaers Aluminium. De ontwikkelaar van aluminium ramen en deuren rondt dit jaar de kaap van een half miljard euro omzet. Bij een rondgang langs de 3 strategische plekken van het bedrijf, sprong vooral de 3D-simulator Avalon in het oog die het bedrijf in zijn hoofdzetel in Duffel heeft staan.

Topvrouw Martine Reynaers benadrukt dat het om meer dan een gimmick gaat. 'Daarvoor is een investering van 1 miljoen euro net iets te groot.'

Martine Reynaers loodst De Tijd langs de 3 strategische plekken van haar bedrijf.

Het Silicon Valley van de groente-industrie

In Ardooie bevindt zich de grootste producent van diepvriesgroenten van Europa: Ardo. Maar het bedrijf zelf kijkt verder dan de Vlaamse klei. De VS zijn het beloofde land, en dat wil CEO Rik Jacob veroveren met drones, agronomen en een streven naar nul pesticideresidu op groenten.

Tijdens de tocht langs de strategische plekken van het bedrijf liepen we langs een waterbassin van 150.000 m³ of 60 olympische zwembaden. Afgelopen zomer werd heel duidelijk dat zo'n wapen tegen de droogte van levensbelang is. Maar voor Ardo is het meer dan een watervoorraad: het is een onderdeel van de ambitie van het bedrijf om al zijn grondstoffen 100 procent te recycleren.

CEO Rik Jacobs leidt ons rond op de akkers van Ardo.

Fineer en blockchain

Tenslotte ging De Tijd ook langs bij fineerplatenproducent Decospan. De voorbije 5 jaar wist de jonge ondernemer Pieterjan Desmet de omzet van zijn bedrijf te verdubbelen met een bijzondere cocktail: een schatkamer aan houtfineren, een uitgekiende marktstrategie en miljoeneninvesteringen in technologie.

En Desmet blijft verder speuren naar nieuwe technologieën. Zo wil hij zijn processen volledig automatiseren. Daarbij moeten artificiële intelligentie en slimme algoritmes over de kwaliteit waken. Op termijn ziet hij ook de blockchain-technologie een rol spelen om de herkomst van het hout zo goed mogelijk te traceren.

Decospan-CEO Pieterjan Desmet toont ons het bedrijf.

Wie wordt scale-up van het jaar?

Dinsdagavond wordt ook de Scale-up van het Jaar gekozen. Vier jonge techbedrijven hengelen naar die eer. Het gaat om Lemon Companies, Rombit, Ontoforce en Ugentec. We zetten ze alle vier op een rijtje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie