'Google voor de farma' is Scale-up van het Jaar

CEO Hans Constandt van Ontoforce viert de overwinning van zijn bedrijf als Scale-up van het Jaar 2018. ©BELGA

Het Gentse bigdatabedrijf Ontoforce werd vanavond uitgeroepen tot Scale-up van het Jaar.

Behalve de Onderneming van het Jaar wordt vanavond op de Brusselse Heizel ook de award Scale-up van het Jaar 2018 (voorheen Beloftevolle Onderneming) uitgereikt.

Die prijs, die uitgaat van de Vlaamse regering, gaat dit jaar naar Ontoforce, een Gents bigdatabedrijf dat met zijn zoekmachine Disqover de farma- en biotechwereld verovert. Het volgt daarmee Playpass op, een scale-up die slimme polsbandjes ontwikkelt voor de toegangscontrole bij grote evenementen.

Patenten

We hebben net een mijlpaalcontract getekend met een top 20-farmabedrijf, dat in één klap de helft van onze omzet van vorig jaar (1,2 miljoen euro) opbrengt.
Hans Constandt
CEO en oprichter Ontoforce

Het platform van Ontoforce, dat het Google van de farmasector wordt genoemd, linkt de interne informatie van een bedrijf aan meer dan honderd publieke databanken, klinische studies en wetenschappelijke publicaties. De gebruiker kan zo veel sneller zijn informatie vinden. Zonder de zoekmachine zouden die bedrijven een tot drie weken nodig hebben om dezelfde informatie over onder meer patenten en neveneffecten van kandidaat-medicijnen naar boven te spitten. 

13 van de 25 grootste farmabedrijven ter wereld, zoals Amgen en AstraZeneca, gebruiken de Gentse software.

Mijlpaalcontract

‘We hebben net een mijlpaalcontract getekend met een top 20-farmabedrijf, dat in één klap de helft van onze omzet van vorig jaar (1,2 miljoen euro) opbrengt', maakte oprichter en CEO Hans Constandt vorige week nog bekend. 'Boven op het extra geld leidt dat tot vier of vijf contracten met andere grote farmabedrijven. Dat betekent dat onze omzet dit jaar mogelijk verdriedubbelt.'

Ontoforce

Opgericht: in 2011 door Hans Constandt (CEO).
Omzet 2017: 1,2 miljoen euro. Prognose 2018: 2,4 miljoen euro.
Medewerkers: 31.
Aandeelhouders: de oprichters, de business angels Torsten Osthus, Luc Vauterin en Annie Vereecken en de investeringsmaatschappijen LRM, PMV en Korys (familie Colruyt)
Klanten: top 20-farmabedrijven wereldwijd.

Het bedrijf trekt ook op overnamepad. ‘We willen sneller groeien dan we organisch kunnen', zegt Constandt. 'Dat betekent samenwerken met andere bedrijven, tot en met fusies of overnames. Onze toepassing bestaat nog niet in een mobiele versie voor smartphones. We zouden die zelf kunnen ontwikkelen, maar het kan veel sneller met een partner. Waarom dan geen overname?’

'De jury is ervan overtuigd dat het concept van ‘time squeezing’ waarin Ontoforce zich specialiseert een sterk en uniek verkoopargument is', licht Jurgen Ingels, de voorzitter van de jury, de keuze toe. 'De relevantie van de technologie van Ontoforce is ook bewezen. Nadat het eerst de conservatieve farmaceutische sector heeft wakkergeschud en erg mooie referenties heeft opgebouwd, staat het bedrijf klaar om uit te breiden naar andere sectoren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie