Advertentie

Finland suggereert Russische rol bij koranverbranding in Zweden

Pekka Haavisto is de Finse minister van Buitenlandse Zaken. ©AFP

Rusland was mogelijk betrokken bij de koranverbranding die de Zweedse toetreding tot de NAVO bemoeilijkt. Dat heeft de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto zaterdag gesuggereerd in een interview op de Finse zender YLE TV1.

Haavisto blikte in het interview terug op het incident met Rasmus Paludan. De extreemrechtse activist met de dubbele Zweedse en Deense nationaliteit, verbrandde een week geleden bij een protestactie in het centrum van Stockholm een exemplaar van de koran. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei prompt dat hij de Zweedse toetreding tot de NAVO niet zou steunen. 

Mogelijke banden tussen Paludan en Russia 'zijn onderzocht en er zijn bepaalde verbanden in zijn omgeving gevonden', zei Haavisto. De betrokkenheid van Moskou bevestigen deed hij niet. Het verhaal 'roept de vraag op of een derde partij probeert het vuur op te poken, bijvoorbeeld Rusland of een andere partij die zich tegen het NAVO-lidmaatschap verzet en iets probeert uit te lokken om dat te verhinderen. Dat is onvergeeflijk.'

Provocateurs

De Russische overheid heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Haavisto. 
Ook de Zweedse regering heeft nog geen commentaar gegeven over een band tussen Paludan en Rusland, maar premier Ulf Kristersson stelde deze week wel dat er 'krachten binnen en buiten Zweden' zijn die het NAVO-lidmaatschap niet genegen zijn. 'Het is tegen deze achtergrond dat we naar provocateurs moeten kijken die de relaties van Zweden met andere landen willen verslechteren', zei de premier. 

Zweden hoopt intussen dat het incident slechts tot een tijdelijke onderbreking in het toetredingsproces zal leiden. Het land hoopt nog steeds in de zomer tot de militaire alliantie toe te treden, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billström zaterdag in de krant Expressen. 

Na decennia van neutraliteit hebben Finland en Zweden na de Russische invasie van Oekraïne het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd. Alle lidstaten moeten daarmee instemmen, maar enkel Hongarije en Turkije hebben dat nog niet gedaan. Turkije stoort zich ook aan de steun van Zweden en Finland voor de Koerdische partij PKK en de Syrische Koerdische militie YPG, die Turkije als terroristische organisaties bestempelt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie