Advertentie
Advertentie

Aanklager Internationaal Strafhof wil arrestatiebevel tegen Netanyahu en Hamas-leiders

Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, is volgens de ICC-aanklager schuldig aan oorlogsmisdaden. ©AFP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Defensie riskeren een internationaal arrestatiebevel. De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag zegt voldoende bewijs te hebben dat ze schuldig zijn aan oorlogsmisdaden in Gaza en Israël en wil hen net als drie Hamas-kopstukken aanhouden. De Amerikaanse president Joe Biden noemt een arrestatiebevel voor Netanyahu 'waanzin'.

'Op basis van het bewijsmateriaal dat door mijn kantoor is verzameld en onderzocht, heb ik redelijke gronden om aan te nemen dat Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Gallant strafrechtelijke verantwoordelijkheid dragen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd op het grondgebied van de staat Palestina (in de Gazastrook) sinds ten minste 8 oktober 2023', zo luidt de verklaring van Karim Khan, aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC).

Maandag heeft Khan het ICC gevraagd een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Netanyahu en Gallant. De procureur en zijn team beschuldigen hen op zeker zeven punten van oorlogsmisdaden. Het gaat onder meer om uithongering, het opzettelijk veroorzaken van groot lijden of ernstige letsels aan het lichaam of de gezondheid, en wrede behandelingen. Ook moord en het opzettelijk aanvallen van burgers staan op de lijst.

Advertentie
De essentie
  • De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) vraagt arrestatiebevelen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant, en drie Hamas-leiders.
  • Ze worden beschuldigd van oorlogsmisdaden in Gaza en in Israël. De aanklager zegt voldoende bewijs te hebben dat Israël systematisch de burgerbevolking in Gaza heeft beroofd van essentiële levensbehoeften.
  • De beslissing ligt bij de rechters van het ICC. Het kan weken tot maanden duren voor ze een uitspraak doen.

Foltering door Hamas

Ook voor drie kopstukken van Hamas vraagt de aanklager een arrestatiebevel. Het gaat om de Gazaanse leider Yahya Sinwar, de militaire opperbevelhebber Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri en Ismail Haniyeh, het politieke hoofd van de terreurbeweging. Zij zijn volgens de aanklager verantwoordelijk voor het doden van honderden Israëlische burgers bij Hamas-aanvallen, net als voor het gijzelen van minstens 245 mensen op 7 oktober 2023.

Volgens het Strafhof dragen ze 'de criminele verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid', zowel in Israël als op Palestijns grondgebied. Op de lijst met acht beschuldigingen staan moord en gijzeling, maar ook gevangenschap en foltering. Volgens Khan zijn er redelijke gronden om aan te nemen 'dat uit Israël ontvoerde gijzelaars in onmenselijke omstandigheden zijn vastgehouden en dat sommigen het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld'.

'Collectieve straf'

Khan en zijn team verzamelden interviews met overlevenden en ooggetuigen, beeld- en audiomateriaal, satellietbeelden en verklaringen van de vermeende daders. Dat bewijst volgens de aanklager dat 'Israël de burgerbevolking in alle delen van Gaza opzettelijk en systematisch heeft beroofd van voorwerpen die onmisbaar zijn om te overleven'.

De daden van Israël waren onderdeel van een gemeenschappelijk plan om hongersnood als oorlogsmethode te gebruiken.

Karim Khan
Aanklager Internationaal Strafhof

De aanklager noemt de aanvallen op de Palestijnse bevolking 'wijdverspreid, systematisch en overeenkomstig het (Israëlische, red.) staatsbeleid'. Hij spreekt van een totale belegering, waarbij de drie grensovergangen werden afgesloten en de doorvoer van voedsel en medicijnen 'willekeurig werd ingeperkt'. Terwijl de water- en elektriciteitstoevoer van Israël naar Gaza werden afgesloten, werden zowel burgers als hulpverleners aangevallen.

'Die daden werden gepleegd als onderdeel van een gemeenschappelijk plan om hongersnood als oorlogsmethode en andere gewelddaden tegen de burgerbevolking van Gaza te gebruiken', stelt Khan. Dat gebeurde om 'Hamas uit te schakelen, om de gijzelaars die Hamas heeft ontvoerd terug te krijgen en om de bevolking van Gaza, die als een bedreiging voor Israël werd beschouwd, collectief te straffen'.

Moreel bankroet

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken hebben het arrestatiebevel voor Netanyahu en Gallant ten strengste veroordeeld. Biden zegt de 'waanzinnige' beslissing 'fundamenteel te verwerpen'. 'Israëlische toppolitici hetzelfde verwijten als terroristen van Hamas is een schande', zei Biden maandag. Blinken stelde de legitimiteit van het onderzoek in vraag en oordeelt dat het ICC juridisch niet kan oordelen over het conflict.

Ook vanuit Israël kwamen maandag woedende reacties. 'Een parallel trekken tussen de leiders van een democratisch land dat zichzelf verdedigt tegen verachtelijke terreur en leiders van een bloeddorstige terreurorganisatie is een zware verdraaiing van rechtvaardigheid en een moreel bankroet', zei minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet. Tel Aviv gaat een speciale commissie oprichten om de beslissing van het Strafhof aan te vechten, zei zijn collega Israël Katz.

De rechters van het ICC moeten nu bepalen of aan de voorwaarden is voldaan om arrestatiebevelen uit te vaardigen.

Ook Hamas verwierp de beslissing. Volgens een hooggeplaatste Hamas-bron die door het persbureau Reuters werd geciteerd, stelt de ICC-aanklager 'slachtoffer en beul' gelijk.

Net als Poetin

De rechters van het ICC moeten nu bepalen of aan de voorwaarden is voldaan om arrestatiebevelen uit te vaardigen. Dat kan weken tot maanden duren. Bij een goedkeuring belandt Netanyahu in dezelfde internationale categorie als de Russische president Vladimir Poetin, wegens de vermeende ontvoering van kinderen uit Oekraïne.

Tot het ICC zijn 124 landen toegetreden. Ook de Palestijnse Autoriteit erkent het Strafhof. Bij een arrestatiebevel moeten zij de gezochte personen arresteren en overdragen aan het hof. Maar Israël erkent het ICC niet, evenmin als de VS en Rusland.

België steunt het werk van het Internationaal Strafhof. 'De misdaden die op 7 oktober in Israël werden gepleegd en de misdaden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever moeten op het hoogste niveau worden vervolgd, ongeacht de daders', zei minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie