Advertentie
Advertentie

Geweld in Gaza raast door ondanks diplomatieke inspanningen

Palestijnse burgers in de vernielde wijk Shujaia, in het oosten van Gaza-stad. ©REUTERS

Met zware gevechten in Gaza-stad en de vernietiging van enkele scholen door het Israëlische leger blijven geweld en vernietiging alomtegenwoordig in Gaza. Alle diplomatieke inspanningen ten spijt.

Het Israëlische leger heeft woensdagavond naar eigen zeggen zijn operaties 'afgerond' in Shujaia, een wijk in het oosten van Gaza-stad. Sinds 27 juni waren daar zware gevechten aan de gang. Tijdens het offensief hebben elite-eenheden van het Israëlische leger naar eigen zeggen acht tunnels ontmanteld en tientallen terroristen uitgeschakeld. Daarnaast zouden ze ze gevechtsbases en gebouwen met boobytraps hebben vernietigd.

De confrontaties tussen het Israëlische leger en Hamas-strijders in de regio waren zowat de gewelddadigste sinds het begin van de oorlog, zo'n tien maanden geleden. De operatie werd begin deze week uitgebreid naar de centrale wijken van Gaza-stad.

Advertentie

De VS zijn 'voorzichtig optimistisch' over een staakt-het-vuren in Gaza, maar leveren tegelijk weer bommen van 500 pond aan het Israëlische leger.

De soldaten lieten een ravage achter. Mahmoed Bassal, de woordvoerder van de civiele bescherming van Gaza, noemde Shujaia een spookstad. 'We vertellen de wereld voor de miljoenste keer dat de realiteit in de Gazastrook tragisch is en dat internationale instellingen en mensenrechten actie moeten ondernemen', zei hij in een verklaring.

Dinsdag moesten de inwoners van Gaza-stad opnieuw op bevel van Israël de stad ontvluchten, terwijl tanks en soldaten de stad verder binnendrongen. 'Gaza-stad blijft een gevaarlijke gevechtszone', liet het leger woensdag weten. Volgens de Verenigde Naties bevinden zich nog 300.000 tot 350.000 burgers in de stad.

Steeds meer confrontaties

Begin mei lanceerden Israëlische troepen een verwoestend grondoffensief op Rafah, aan de grens met Egypte in uiterste zuiden van de Gazastrook, met ontelbare burgerslachtoffers tot gevolg. Israël verdedigde zich tegen de felle internationale kritiek door Rafah voor te stellen als 'het laatste bolwerk van Hamas'. Sindsdien zijn er steeds meer confrontaties tussen Israëlische soldaten en Palestijnse strijders in het noorden en het midden van de Gazastrook.

Advertentie

Dinsdagavond trof een Israëlische aanval voor de vierde keer in vier dagen een school in Abassan, nabij de zuidelijke stad Khan Younes, waar vluchtelingen zich verschuilden. Volgens een medische bron en Hamas kwamen bij de aanval 29 mensen om, ook kinderen. Het leger zei dat het op terroristen mikte.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, maakte zich sterk dat het leger de voorbije maanden '60 procent' van de Hamas-strijders had geëlimineerd of verwond. Sinds het begin van de oorlog vielen in Gaza 38.200 doden, het merendeel burgerslachtoffers.

Diplomatieke inspanningen

Na maanden van mislukte diplomatieke inspanningen gaan in Qatar de gesprekken over een staakt-het-vuren voort. Volgens het persbureau AFP arriveerde woensdag een Israëlische delegatie onder leiding van Mossad-chef David Barnea in Doha. Ook de directeur van de CIA, William Burns, werd daar verwacht.

De Amerikaanse president Joe Biden ontmoette woensdag de Britse eerste minister Keir Starmer. De twee bespraken hun ambitie om zo snel mogelijk tot een staakt-het-vuren te komen. John Kirby, een woordvoerder van het Witte Huis, zei woensdag dat hij 'voorzichtig' optimistisch was over de gesprekken over een wapenstilstand.

Tegelijk gaan de Verenigde Staten weer bommen van 500 pond leveren aan Israël, nadat ze die levering in mei hadden opgeschort. Dat schreef The Wall Street Journal woensdag. De levering van nog zwaardere bommen van 2.000 pond blijft vooralsnog opgeschort. 'Onze voornaamste zorg is en blijft het mogelijke gebruik van bommen van 2.000 pond in Rafah en elders in de Gazastrook', liet een regeringsfunctionaris weten aan de krant.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie