Advertentie
Advertentie

Witte Huis: 'Israël heeft rode lijn niet overschreden met aanval op Rafah'

©AFP

Volgens de woordvoerder van het Witte Huis heeft Israël met de dodelijke luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Rafah de 'rode lijn' niet overschreden.

Een Israëlische luchtaanval zondagavond op het vluchtelingenkamp Tel al-Sultan heeft zondagavond het leven gekost aan tientallen Palestijnen. Die hadden er onderdak gezocht in een tentenkamp in een deel van Rafah dat door de Israëli's als 'veilig' bestempeld was. Door het bombardement brak brand uit. Dat richtte een ravage aan.

Enkele Amerikaanse topambtenaren betreuren de ‘hartverscheurende’ en ‘tragische’ scènes en de talrijke slachtoffers. Maar ze zeggen tegelijk dat Israël met de aanval zondagavond geen ‘rode lijn’ heeft overschreden.

Advertentie

Eerder deze maand maakte de Amerikaanse president Joe Biden, onder toenemende kritiek in eigen land op de onvoorwaardelijke steun aan Israël, duidelijk dat er wel degelijk een rode lijn is en dat de VS de levering van wapens en bommen zullen stopzetten als Israël een grondoffensief in Rafah lanceert.

'Geen groot grondoffensief'

De woordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, zei dat Israël geen ‘groot grondoffensief’ in de stad was begonnen.

De bommen die Israël gebruikte, zijn geen grote bommen. Het is een indicatie van een poging om nauwkeurig en gericht te zijn.

John Kirby
Woordvoerder Witte Huis

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Matt Miller, voegde eraan toe dat het luchtoffensief niet te vergelijken was met eerdere aanvallen in Gaza-stad en Khan Younis, waar hele gebouwen met de grond gelijk gemaakt werden en dagelijks honderden Palestijnse burgers werden gedood.

Kirby merkte nog op dat Israël precisiemunitie inzette. Het zou bij de aanval bommen met een gewicht van 37 pond hebben gebruikt. ‘Dat is geen grote bom’, zei hij. ‘Het is zelfs een indicatie van een poging om nauwkeurig en gericht te zijn.'

Volgens het Israëlische leger was de actie gericht op een complex waar 'belangrijke terroristen' van Hamas zich schuilhielden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de aanval een 'tragische fout'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie