Advertentie

Antwerpen: pionier in blockchain

Antwerpen wil zijn administratie vereenvoudigen met de nieuwste technologie. ©Photo News

Als kandidaat voor de lokale overheidsorganisatie van het jaar valt de stad Antwerpen vooral op door in te zetten op de hype van de blockchain-technologie.

Bijna 520.000 inwoners, 7.400 personeelsleden en een budget van 1,6 miljard euro. Hoe indrukwekkend die cijfers ook zijn, de uitdaging voor de stad Antwerpen zit niet alleen in de schaalgrootte. Door de grote schuldenlast opereert de stad in een besparingslogica. ‘Elk jaar moeten we het met 140 mensen minder doen, onder meer om de pensioenen te kunnen blijven betalen. We zijn er in geslaagd dat te doen zonder onrust bij de vakbonden,’ zegt stadssecretaris Roel Verhaert.

Ook de sociale mix is een uitdaging. ‘We groeien, maar niet met de rijkste mensen. Wel met inwoners die het niet altijd gemakkelijk hebben. Dat is onze uitdaging: die groei ook vertalen in economisch succes.’

Advertentie

Efficiëntie is het kernwoord in de Antwerpse aanpak. Het middelmanagement wordt geresponsabiliseerd, er zijn opleidingen in business process management en de stad gaat ver in zijn digitalisering. Zo krijgen alle ambtenaren een smartphone van het werk. Verhaert: ‘Wij werken niet op basis van functies, maar van opdrachten. Daarbij kunnen onze werknemers soms zelfs hun expertise ter beschikking stellen van privé-bedrijven.’

Digitalisering

Antwerpen wil een voorloper worden om administratieve vereenvoudiging door te voeren met blockchain. Die technologie maakt het mogelijk om contracten, bestanden of betalingen via een gedecentraliseerd netwerk van verschillende computers uit te wisselen en op te slaan. Ze ligt aan de basis van de digitale munt bitcoin, maar zal volgens sommigen ook de publieke sector revolutionair veranderen.

Met zo’n digitaal netwerk zijn de mogelijkheden zijn bijna eindeloos, zegt Verhaert. ‘Zo kan een dokter zelf een geboorte aangeven zonder dat er een ambtenaar aan te pas komt. Meteen is dat de start van een medisch dossier, later in je leven kan je daar schoolgegevens en diploma’s in zetten, de verkoop van een huis registreren zonder notaris, een digitale reispas van maken, enzovoort.’ Net door de brede impact van blockchain kan Antwerpen dat nooit alleen realiseren, maar de stad wil wel een voortrekkersrol op zich nemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.